Kawa do Aeropress

AeroPress to prawdopodobnie najbardziej wszechstronna metoda parzenia kawy na świecie Dlaczego? Ponieważ możesz zmieniać większość parametrów parzenia. Dzięki tej metodzie możemy spróbować różnych walorów smakowych i otrzymać świetny kubek kawy. Przygotowanie kawy za pomocą strzykawki Aeropress zajmuje tylko chwilę. Zakręcamy sitko z filtrem, wsypujemy zmieloną kawę, dolewamy gorącej wody i przeciskamy kawę do kubka.

A co to ma wspólnego z wyborem ziaren kawy?

Kawa z AeroPress może być podobna do kawy z drippa, espresso lub z kawiarki. Odpowiednie kubki kawy można uzyskać, odpowiednio modyfikując parametry parzenia i wybór kawy do Aeropress. Jeśli chcesz uzyskać smak kawy podobny do espresso, wsyp do strzykawki drobniej zmieloną kawę i użyj metalowego filtra zamiast filtra papierowego. Jeśli chcesz uzyskać filiżankę, przypominającą metodę z przelewu, do zaparzenia kawy stosuj standardowe papierowe filtry, które producent przewidział w zestawie z Aeropress, zmiel grubiej kawę i użyj wyższej temperatury parzenia. W przypadku kubka podobnego do French Press użyj metalowego filtra tarczowego, zmiel jeszcze grubiej kawę i dodaj gorącą wodę ok 90 stopni. 

Możliwości zmiany są następujące: mielenie, temperatura parzenia, czas zaparzania, czas / siła prasowania, wybór filtra i oczywiście wybór ziaren świeżo palonej kawy do Aeropress