Speciality coffee

Termin speciality po raz pierwszy został użyty w latach 60 XX wieku w Stanach Zjednoczonych podczas konferencji producentów kawy. Był to przełomowy moment gdyż oznaczał zmianę w myśleniu i podejściu do tego produktu.Zwrócono uwagę ,że być może należy przestaćsię skupiać na jak największych rozmiarach produkcji kawy po najniższej cenie tylko tym razem skupić się na jak najwyższej jakości ziarna. Nie ilość ,ale jakość. Z takim podejściem produkty znacznie się odróżnią od tego co jest obecne na sklepowych półkach i zachwycą swoją wyjątkowością konsumentów. Kawa jakości speciality nie przypomina gorzkiego smaku kawy rozpuszczalnej . Wyróżnia ją aksamitna konsystencja oraz niezwykły aromat. Posiada naturalną słodycz, dzięki czemu nie wymaga użycia cukru czy mleka. Dzięki jej klarownej i czystej strukturze możemy wyczuć cytrusowe, czy tropikalne i owocowe nuty. Po spróbowaniu na pewno poczujesz różnice i nie będziesz mógł się doczekać następnej filiżanki.