Bodum Chambord French Press 3 cup - 350 ml Złoty
Marka Bodum rozpoczęła swoją działalność w Kopenhadze już w 1944 r. Firmę założył Peter Bodum i cały czas jest kierowana przez jego rodzinę. Do tej pory prężnie działa i ciągle się rozwija. Jedną z podstawowych zasad Bodum jest doskonałe wzornictwo, które pozostaje wierne tradycji funkcjonalności i jakości, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjności. Ich motto brzmi „Piękne wzornictwo wcale nie musi być drogie!”.
Na początku Peter Bodum zajmował się importem wyrobów szklanych do Danii i kiedy spróbował aromatycznego smaku kawy z ekspresu próżniowego, postanowił ulepszyć sprzęt i stworzyć swój produkt. Na początku lat 50. wyprodukował pierwszy próżniowy ekspres do kawy Mocca, a w 1958 r. powstał ekspres Santos. To właśnie on umieścił markę Bodum na międzynarodowej scenie. Kilka lat później firma została przeniesiona do Szwajcarii, dzięki czemu zajęła strategiczne miejsce w Europie Środkowej.
W 1991 r. marka Bodum na nowo odkryła parzenie herbaty za pomocą innowacyjnego czajnika ASSAM, który wykorzystuje ten sam system do parzenia, co francuska prasa do kawy.
W 1992 r. wprowadzono kolekcję elektrycznych artykułów gospodarstwa domowego.
Obecnie oferta firmy poszerzyła się o inne produkty kuchenne oraz produkty gospodarstwa domowego: naczynia kuchenne, sztućce, artykuły do przechowywania, tekstylia oraz wiele innych wyrobów dla domu i biura.
French Press Bodum Chambord został stworzony już w latach 50. i do dziś zachwyca swoim klasycznym stylem. Urządzenie wykonane jest z wysokiej jakości wytrzymałego, a jednocześnie lekkiego tworzywa sztucznego, szkła oraz stali nierdzewnej. Uchwyt french pressa nie nagrzewa się pod wpływem działania wysokiej temperatury, więc bezpiecznie można serwować świeżo zaparzoną kawę. Dzięki french pressowi można przygotować 350 ml aromatycznej kawy lub herbaty. French Press jest bardzo prosty w obsłudze, a drobne sitko pozwala na prawidłowe oddzielenie zmielonej kawy, dzięki czemu otrzymasz czysty napar. Urządzenie będzie idealnym rozwiązaniem dla wszystkich miłośników małej czarnej, którzy chcą mieć dostęp do pysznej, aromatycznej kawy o każdej porze dnia.
Sposób przygotowania napoju:
Do French Pressa należy wsypać 6 gramów grubo zmielonej kawy na każde 100 ml wody.
Następnie należy wlać wodę o temperaturze 90ºC-96ºC i delikatnie zamieszać.
Po ok. 3 minutach docisnąć tłok do końca.