Kawy

Plantator, zbieracz, palacz - ziarna kawy - barista, konsument 

Czy wiesz, że kawa jest najczęściej spożywanym napojem na świecie?

Kawa to coś więcej niż napój. Kawa to chwila, skromna przyjemność, subtelność wpleciona w nasze życie.

To codzienna dawka kofeiny i przyjemności sensorycznej sprawia, że po kawę każdego dnia sięgają miliony ludzi na całym świecie.

Kawa to owoc podobnie jak jabłko czy gruszka. Rośnie na krzewach w postaci czerwonych lub żółtych owoców. Proces, który przechodzi kawa od zbiorów owoców, po ziarna kawy jest zbiorem aktów wielu etapów produkcyjnych. Prawdopodobnie najbardziej złożony proces przygotowania napoju na świecie. 

Proces rozpoczyna się od plantatora kawy, stamtąd przechodzi do ludzi, którzy zbierają kawę, następnie do pracowników młynka, którzy skrupulatnie usuwają owoce i suszą ziarna, a następnie do tych, którzy czyszczą i sortują. Po obróbce kawa trafia do palarni, gdzie jest wypalana i w końcu do baristy, który mieli i przygotowuje napój.

Każdy akt po drodze można wykonać z pasją  lub niestarannie. Jakość tych wszystkich aktów pracy, tworzy różnice pomiędzy słabym kubkiem a  świetnym kubkiem kawy.

Kawa a zdrowie

Kawa jest medycznym chłopcem do bicia. może być to tobie zaskoczeniem, ale ostatnie badania sugerują, że picie umiarkowanych ilości kawy (od dwóch do czterech filiżanek dziennie) jest zdrowe dla twojego organizmu. Większość tych korzyści zidentyfikowano na podstawie badań statystycznych, które śledzą dużą grupę osób na przestrzeni kilku lat i dopasowują występowanie różnych chorób do indywidualnych nawyków.

Kawa i rak

Według szeregu ostatnich badań umiarkowane picie kawy może obniżyć ryzyko raka jelita grubego o około 25%, kamieni żółciowych o 45%, marskości wątroby o 80%, a choroby Parkinsona aż do 80%. Inne korzyści obejmują zmniejszenie ataku astmy o 25%

Jaka kawa jest najzdrowsza

Niektóre badania wskazują, że kawa zawiera czterokrotnie więcej przeciwutleniaczy zwalczających raka niż zielona herbata.

Jaka kawa jest najlepsza

Większość badań nie bierze pod uwagę sposobu parzenia kawy, świeżości ziaren. Prawdopodobnie  po udoskonaleniu tych badań odkryjemy na przykład, że picie świeżo palonej  jest bardziej korzystne niż picie kawy starej i zwietrzałej.  

Jedno jest pewne:

Świeżo palone ziarna kawy, swoim smakiem i aromatem zawsze obronią się przed starą i czerstwą kawą.