Kawa Speciality bogate body i równowaga, z jasną, tropikalną kwasowością i słodkim finiszem.
Ta kawa pochodzi od niewielkiej grupy producentów, którzy mają farmy w stanie Bahia, w uprzywilejowanym regionie uprawy kawy Chapada Diamantina. Chapada Diamantina oznacza po portugalsku „Diamentowy Płaskowyż”, a przez 100 lat na tym obszarze wydobywano kamienie szlachetne osadzone w klifach. Dziś region słynie z kawy Speciality.
Kawa rośnie na wysokości do 1400 metrów nad poziomem morza, co jest bardzo wysoką wartością dla Brazylii. Zimą temperatura waha się od 2°C do 18°C, a czynniki te w połączeniu z żyznymi glebami i warunkami uprawy na tym obszarze stwarzają korzystne warunki do produkcji wysokiej jakości kawy o bardzo jasnym, przezroczystym profilu filiżanki.
Region ten dopiero niedawno zaczął być rozpoznawany na arenie międzynarodowej dzięki swojej wysokiej jakości od Pucharu Doskonałości 2009, w którym pięć z 10 najlepszych miejsc pochodziło z Bahia. Dominacja regionu w zdobywaniu nagród trwa co roku i w konkursie Cup of Excellence Pulped Natural 2016 aż 19 z 24 zwycięskich miejsc pochodziło z Bahia (ACE 2016)
Kawy te są obecnie uważane za jedne z najlepszych w Brazylii. Te kawy są bardzo limitowane, a produkcja jest stosunkowo niewielka.
Kawa jest w 100% organiczna. Bez nawozów chemicznych, herbicydów czy pestycydów.
W smaku: Ananas, mleczna czekolada,
Punkty SCA: 89

Do prażenia naszej kawy, używamy tradycyjnego pieca bębnowego. Naszą kawę wypalamy w małych ilościach. Ten tradycyjny proces nie zabija w kawie tego, co najcenniejsze. Smak, aromat oraz wartości odżywcze nie są tracone i pozostają w ziarnie.
Do czego tej kawy możesz używać?
 |
Ekspres przelewowy |
 |
Chemex |
 |
Dripper |
 |
Tradycyjne parzenie do kubka |
 |
French Press (praska francuska) |
Rodzaj kawy |
Ziarnista |
Arabica / Robusta |
100% / 0% |
Stopień palenia ziaren |
Jasny |
Obróbka |
Naturalna |
Przeznaczenie |
Aeropress, French Press, ekspres przelewowy, dripp, |
Kraj |
Brazylia |
Region / Strefa |
Bahia/ Chapada Diamantina |
Odmiana |
Red and yellow Catuai |
Wysokość upraw |
1300-1400 m |
Stopień wypalenia |
 |
Kwasowość |
|
Intensywność |
 |
Gorycz |
 |
Data palenia |
Otrzymujesz zawsze świeżo paloną kawę. Kawę wypalamy przynajmniej raz w tygodniu. |
Dlaczego warto wybrać naszą kawę?
- Otrzymujesz zawsze świeżo wypaloną kawę w specjalnym opakowaniu.
- Jesteśmy rzemieślniczą palarnią kawy z dużym doświadczeniem
- Jakość naszych produktów jest dla nas priorytetem
- Nie produkujemy na ilość, skupiamy się na jakości.
- Kawę wypalamy w tradycyjnym piecu bębnowym ze sterowaniem komputerowym co zapewnia nam powtarzalność smaku w kawie
- Naszej kawy nie znajdziesz w markecie.
Dlaczego na opakowaniu umieszczamy datę palenia kawy!
- Sprzedajemy świeże produkty. Data palenia (nie mylić z datą przydatności) jest jednym z najważniejszych oznak na opakowaniu. Informuje nas, kiedy kawa została wypalona.
- Zalecamy spożycie kawy maksymalnie 3 miesiące od wypalenia. Z Badań wynika, że po tym okresie, każda kawa diametralnie traci swoje walory smakowe i jakościowe.

Firma 2CAFE została założona w 2017r w Białymstoku. Głównym celem jaki firma sobie postawiła to oferowanie produktów bardzo wysokiej jakości w rozsądnej cenie oraz podnoszenie świadomości konsumentów na temat kawy. Flagowym produktem firmy jest świeżo palona kawa, która jest wypalana i dostarczana bezpośrednio do klienta. Firma 2CAFE to nie tylko palarnia, ale też sklep internetowy z kawą świeżo paloną i wysokiej jakości akcesoriami do jej przygotowania. Firma oferuje produkty znanych na całym świecie producentów takich jak Bialetti, Gat, Hario, Fellow, Aeropress, Chemex itp. 2CAFE dzieli się wiedzą, współpracuje i przede wszystkim słucha swoich klientów, którzy są największym źródłem wiedzy i odpowiedzi. Dzięki temu możemy podnośić jakość naszych produktów. Firma stawia na jakość produktów. Jej motto to " Częstujemy świat świeżą kawą", które oddaje misję firmy w dążeniu do dostarczania smaku świeżej kawy nie tylko dla koneserów.
Twoja opinia może być pierwsza.