Chemex czy Aeropress

Jeśli tutaj jesteś, na pewno słyszałeś o obu zaparzaczach, być może nawet widziałeś je na żywo w akcji. Chciałbyś wiedzieć, który z nich wybrać, aby rozkoszować się najlepszą kawą o każdej porze dnia? Sprawdźmy razem, czym różni się AeroPress od Chemexa i który rozłoży swojego konkurenta na łopatki.

Pewnego razu w laboratorium…

… niemiecki chemik imieniem Peter Schlumbohm wpadł na pomysł modyfikacji kolby chemicznej i dodania do niej materiału filtracyjnego (filtra). Tak, właśnie w ten „prosty” sposób powstał Chemex. 

Jako, że fascynowała go filtracja i ekstrakcja, zaczął udoskonalać swój wynalazek, nadając mu drewnianą nakładkę, dzióbek do nalewania i inne detale, które znamy dzisiaj. Zaparzacz wszedł do produkcji w 1941 roku. 

Na pewno zwróciłeś uwagę na jego ciekawą formę – i nie ty jeden! W 1943 roku Muzeum Sztuki Nowoczesnej uznało go za jeden z najlepiej zaprojektowanych produktów.

Dzisiaj jednak o kawie, nie o sztuce – Chemex składa się z jednoczęściowego naczynia w kształcie klepsydry ze szkła z drewnianym kołnierzem i skórzanym „ozdobnikiem”. 

Jak zaparzyć w nim kawę? Podgrzej wodę do ok. 93 stopni C, a na zwężeniu w szyjce ustaw papierowy filtr (przepłucz go) i odmierz porcję kawy. Zalej ziarna niewielką ilością wody, odczekaj 1,5 minuty, by woda skapała do naczynia, po czym zalej go końca (powoli). Odczekaj, aż przestanie kapać zanim usuniesz filtr (około 4,5 minuty). Gotowe! Możesz już pić swoją filiżankę czarnej kawy.

Dawno, dawno temu w fabryce zabawek…

… wynalazca imieniem Alan Adler eksperymentował z metodami parzenia kawy. Po wielu próbach stworzył zaparzacz przypominający swoim wyglądem strzykawkę (bez obaw – nie będzie kłucia!), która składa się z cylindra zaparzającego z sitkiem i tłoka z uszczelką. W zasadzie od 2005 roku, czyli momentu wprowadzenia AeroPressu do produkcji, zyskał ogromną popularność na całym świecie. Dowody? Pierwszym z brzegu mogą być mistrzostwa w parzeniu kawy tym sposobem, w których nasi rodacy odnoszą nawet spore sukcesy.

Jak parzyć kawę w AeroPressie? Wsyp świeżo zmielone ziarna do cylindra i zalej niewielką ilością wody – wymieszaj. Dolej wodę do końca i odczekaj 30-60 sekund, po czym wyciśnij kawę wprost do kubka lub filiżanki. Tyle… nie do końca! Istnieją dwie metody parzenia kawy w AeroPressie, jednak więcej dowiesz się TUTAJ.

Jakie są różnice między AeroPressem a Chemexem

Nadeszła wiekopomna chwila, by odkryć najważniejsze różnice między oba zaparzaczami. Gotowy na konkrety?

  1. Łatwość w użyciu

    Oba zaparzacze są łatwe w użyciu – w Chemexie postępujesz według kilku kroków i w AeroPressie tak samo. Pomimo tego Chemex może być nieznacznie trudniejszy w użyciu, szczególnie że musisz czekać dwukrotnie, aż kawa skapie do szklanego pojemnika – w AeroPressie po prostu ją wyciskasz.

    W kwestii mycia również nie ma jednego, widocznego zwycięzcy – po zaparzeniu kawy za pomocą AeroPressu wyrzucasz filtr z zużytymi ziarnami i przepłukujesz całość wodą, a w przypadku Chemexa wyrzucasz filtr z ziarnami i myjesz naczynie.
     

  2. Czas parzenia

    Musimy to powiedzieć: AeroPress postawiony na ringu z innymi alternatywnymi formami parzenia kawy, nokautuje swoich przeciwników. I tutaj nie ma wyjątku. W AeroPressie całość przygotowań zajmie ci około 2 minut, a w Chemexie ponad dwukrotnie dłużej. Musisz odczekać, aż kawa skapie, po czym powoli dolewać kolejne porcje wody i znowu czekać… Cóż, o ile masz dużo czasu i cieszy cię długa celebracja kawy, będzie akurat. Jeśli chcesz szybko wypić małą czarną, radzimy wybrać AeroPress.
     

  3. Różnica w smaku

    Jesteś gotowy na poznanie różnic w smaku? Kawa z AeroPressu jest zwykle mocna z mniejszym posmakiem goryczki. Miłośnicy małej czarnej kochają ją za brak „tłustego” posmaku i lekką konsystencję. Jednak to nie wszystko! Naszym zdaniem chodzi również o to, że w przypadku AeroPressu uzyskuje się za każdym razem nieco inny smak, dlatego jeśli lubisz eksperymentować, zaparzacz stanie się twoim nierozłącznym kompanem.

    Zapytasz: a co z Chemexem? Według jego miłośników, ma bardzo czysty smak dzięki grubszemu filtrowi, dzięki czemu jeśli pijesz kawę z nutami cytrusowymi lub kwiatowymi, twoje kubki smakowe oszaleją.

Chemex czy Aeropres który lepszy?

Wiesz już, który zaparzacz został twoim faworytem? Zaczekaj! Zanim dokonasz zakupu powinieneś przyjrzeć się także pojemności – AeroPress pozwala na przyrządzenie jednej dużej kawy lub dwóch mniejszych (ok. 250 ml w sumie), a Chemex jest dostępny w różnych wielkościach, przez co przygotujesz nawet 800 ml kawy (dedykowany na 3, 6, 8 filiżanek). Nasz wniosek? 

Jeśli chcesz zrobić kawę dla całej rodziny lub sączyć ją cały dzień bez konieczności powtarzania czynności od nowa, powinieneś rozważyć Chemexa. A w innym przypadku… to twoja decyzja! Zastanów się, który smak preferujesz, czy zależy ci na szybkości parzenia kawy i łatwości obsługi. Nie istnieje jeden najlepszy wybór poza tym, którego sam dokonasz.