Nazwa espresso pochodzi od włoskiego przymiotnika „espressivo” i oznacza coś wyraźnego. Idealna filiżanka espresso to ta o orzechowej barwie i konsystencji podgrzanego miodu. Posiada również pobudzający aromat i delikatną cremę. Ten napój stał się usposobieniem najlepszej kawy. Idealne ziarna do przygotowania espresso to te odpowiednio długo wypalane i o odcieniu ciemnobrązowym. Zapewni to odpowiedni aromat i moc naparu. Najlepiej sprawdzą się ziarna te sprowadzane z plantacji w Kolumbii, Salwadoru, czy Kostaryki.Jeżeli preferujesz delikatniejszy smak bez intensywnej goryczki i kwasowości wybierz mieszankę arabik. Natomiast jeśli jesteś fanem mocniejszej kawy o intensywnym smaku i dużej dawce kofeiny zdecyduj się na mieszankę Arabiki z dodatkiem Robusty.
Kawa do espresso
Kategorie
-
Kawy ()
- Wszystkie nasze kawy ()
- Kawa ziarnista ()
- Kawa mielona ()
- Do ekspresu automatycznego ()
- Kawa do biura ()
- Kawa do Aeropressu ()
- Do ekspresu kolbowego ()
- Do ekspresu przelewowego ()
- Do kawiarki ()
- Kawa do espresso ()
- Kawa do kawiarni ()
- Opakowanie 250g ()
- Kawa ziarnista 1kg ()
- Kawa ziarnista 5kg ()
- Kawa ziarnista 10kg ()
- Ekspresy i młynki ()
- Ekspresy do kawy ()
- Młynki do kawy ()
- Filiżanki i kubki ()
- Parzenie kawy ()
- Akcesoria ()
- Nasze marki ()