Do kawiarki

Kawiarka,  Moka ekspress, makinetka, kupress, kafetierka 

kawiarka rozłożona zdjęcie czarno-białe

Ekspres do przygotowania kawy wynaleziony przez w 1933 roku przez Włocha Luigi di Ponti. Wynalazca sprzedał patent dla Alfondo Bialetti, który przerobił urządzenie w Moka ekspress. Wykonany z aluminium, sprzedawany w niezmienionej formie jest do dziś. Sprzedano już  ponad 330 mln sztuk. 

Sprawdź jak przygotować kawę z kawiarki

Kawa z kawiarki

Mokka nie jest w stanie zrobić klasycznego espresso. Kawiarka parzy kawę pod maksymalnym ciśnieniem 2 bar. Klasyczny ekspres kolbowy zaparza kawę z ciśnieniem ok. 9 bar. Dlatego też czajniczek nie robi tak intensywnego  kubka jak klasyczny ekspres kolbowy. Kawa z kawiarki ma intensywność pośrednią pomiędzy ekspresem przelewowym a ekspresem kolbowym.

Podsumowanie

 Kawiarka Bialetti poczatkowo produkowana z aluminium, obecnie produkowane są także że stali nierdzewnej w różnych rozmarach. Oznaczenimiem wielksci kawiarki jest jednostka tz - z włoskiego tazza (filizanka). Przyjmuje się że jedna filizanka z moka to 50ml naparu. Ilośc kawy jakią trzeba użyć to na 1tz  to 6g kawy.