Kawiarka, Moka ekspress, makinetka, kupress, kafetierka
Ekspres do przygotowania kawy wynaleziony przez w 1933 roku przez Włocha Luigi di Ponti. Wynalazca sprzedał patent dla Alfondo Bialetti, który przerobił urządzenie w Moka ekspress. Wykonany z aluminium, sprzedawany w niezmienionej formie jest do dziś. Sprzedano już ponad 330 mln sztuk.
Sprawdź jak przygotować kawę z kawiarki
Kawa z kawiarki
Mokka nie jest w stanie zrobić klasycznego espresso. Kawiarka parzy kawę pod maksymalnym ciśnieniem 2 bar. Klasyczny ekspres kolbowy zaparza kawę z ciśnieniem ok. 9 bar. Dlatego też czajniczek nie robi tak intensywnego kubka jak klasyczny ekspres kolbowy. Kawa z kawiarki ma intensywność pośrednią pomiędzy ekspresem przelewowym a ekspresem kolbowym.
PodsumowanieKawiarka Bialetti poczatkowo produkowana z aluminium, obecnie produkowane są także że stali nierdzewnej w różnych rozmarach. Oznaczenimiem wielksci kawiarki jest jednostka tz - z włoskiego tazza (filizanka). Przyjmuje się że jedna filizanka z moka to 50ml naparu. Ilośc kawy jakią trzeba użyć to na 1tz to 6g kawy.