Tym razem firma Bialetti postanowiła połączyć klasykę z innowacyjnością. Tak oto powstał nowy, udoskonalony model znanej na całym świecie kawiarki o ośmiokątnym kształcie. Połączenie srebra i czerwieni wraz z ergonomiczną rączką i finezyjnym uchwytem na przykrywce przyciągnie każdego miłośnika nowoczesnego designu.
Dół kawiarki wykonany jest z polerowanej stali nierdzewnej, korpus z czerwonego aluminium, a rączka i uchwyt z silikonu.
Kawiarka w kolorze Czerwonym będzie perełką wieńczącą odważny i nowoczesny wystrój każdej kuchni.
Kawiarkę Moka Induction można używać na płytach indukcyjnych, ceramicznych, elektrycznych oraz gazowych.
Dzięki modelowi Bialetti Moka Induction 6tz można zaparzyć w jednej chwili aż 6 filiżanek włoskiego espresso, o pojemności 50 ml każde.
Należy pamiętać o tym, żeby kawiarkę myć ręcznie – nie może być czyszczona żadnymi detergentami, ani nie może być myta w zmywarce. Nie można zapomnieć o uszczelce, którą również trzeba myć po każdym użyciu kawiarki. Jeżeli do kawy zacznie się przedostawać zmielona kawa to znak, aby zmienić uszczelkę.
Kawiarka składa się z trzech części:
- Lejek z sitkiem – gdzie wsypywana jest najlepiej świeżo zmielona kawa.
- Część dolna – gdzie wlewa się wodę.
- Część górna z uszczelką – gdzie znajduje się zaparzona kawa.
Producent |
Bialetti |
Kolor |
Czerwony |
Tworzywo |
Stal, aluminium |
Ilość espresso |
6 |
Płyty indukcyjne |
Tak |
Pojemność |
300 ml |
Szerokość |
18 cm |
Wysokość |
21 cm |
Parzenie kawy zajmuje tylko parę minut – jak to zrobić?
- Świeżo paloną kawę mielimy i ziarna kawy wsypujemy do lejka z filtrem.
- Do dolnej części nalewamy odpowiednią ilość wody – tutaj trzeba uważać, aby nie zalać zaworu bezpieczeństwa.
- Na koniec łączymy ze sobą wszystkie części i tak przygotowaną kawiarkę stawiamy na kuchenkę i czekamy kilka minut.
Podczas nagrzewania kawiarki powstaje para wodna, która pod wpływem ciśnienia przedostaje się do górnego zbiornika, przenikając przez kawę w sitku.
Po odparowaniu wody należy pamiętać o tym, aby odstawić kawiarkę na chwilkę na bok, wtedy kawa osiągnie uwodzicielski aromat i odpowiednią moc.
Porady:
- Do przygotowania najlepiej używać świeżo palonej kawy.
- Aby smak kawy był lepszy, a w kawiarce nie osadzał się kamień, należy używać filtrowanej wody o niskiej mineralizacji.
- Sitko w lejku powinno być w całości napełnione kawą, ale nie wolno jej ugniatać. Na koniec należy delikatnie wyrównać powierzchnię, aby pozbyć się nadmiaru kawy.
- Smakosze intensywnego aromatu powinni zdjąć kawiarkę trochę wcześniej, zanim cała woda napełni górny zbiornik.
- Gotową kawę można podawać wedle gustu: z mlekiem, z bitą śmietaną, z cukrem, z syropem
Bialetti to firma produkująca wysokiej jakości akcesoria do kawy. Na szczególna uwagę zasługują tu ekspresy typu Mocca, które są najczęściej wybieranymi kawiarkami na świecie.
Firma Bialetti to gwarancja najwyższej jakości. Bialetti jest prekursorem kawiarek od 1933 roku. Wielbiciele dobrej kawy espresso korzystają właśnie z nich. Rozpoznawczy znak włoskiego producenta to "mały człowiek z wąsami" umieszczony na każdej kawiarce.
Twoja opinia może być pierwsza.