4# Najlepsza kawa ziarnista - jak ją wybrać?

06 / 10 / 2019

Najlepsza kawa ziarnista to taka, która jest  naturalnie słodka. W smaku powinna mieć wyczuwalną kwasowość oraz goryczkę. Powinna być świeżo palona, mieć mocny aromat i zostawiać przyjemny posmak.

Szukasz najlepszej kawy ziarnistej? Jeśli mam być szczery, szybciej trafisz na słabą kawę niż na tą najlepszą dla siebie. Skrócę ci jaka rzeczywistość. Tysiące firm, które sprzedają kawę, kuszą cię reklamą, pokazują piękne ziarna kawy, doskonałą piankę, zachwyt ludzi pijących, jeszcze wszystko jest zapakowane w piękne opakowania. 

Ok, więc co do cholery jest z tą kawą! 

Raz jest za kwaśna, raz za gorzka raz dziwnie pachnie. Jeszcze inna jest bezwonna? Jestem przekonany, że nie raz kupiłeś/aś kawę, która cię rozczarowała w smaku.

Uwierz lub nie, ale sam zmarnowałem mnóstwo pieniędzy i nabierałem się na te reklamy i piękne opakowania.

Latami popełniałem te same błędy przy szukaniu mojej najlepszej kawy. Często brałem z półki po prostu ładne opakowanie. Zazwyczaj te, które widziałem w TV 

Dlatego też jako pasjonat, tester,  Barista i palacz kawy napisałem ten kompletny przewodnik. Ujawnia on wszystkie sekrety doboru najlepszych ziaren kawy. 

Po jego przeczytaniu gwarantuje ci, że twoja wiedza na temat kawy wejdzie na wyższy poziom. Dzięki temu twoja  kawa będzie smakować lepiej. 

Kawy z marketu

Z artykułu dowiesz się:

- Jak znaleźć dobrą kawę ziarnistą

Rodzaje kawy ziarnistej, czyli Arabica vs Robusta

- Kwasowość i gorycz w kawie.

- Kawy jednorodne Speciality czy mieszanki?

- Jaka kawa ziarnista do ekspresu?

- Dobierz kawę do sposobu parzenia.

Jakich smaków kawy szukasz?

Kawa ziarnista czy mielona?

- Najlepsza kawa ziarnista prosto z palarni

- Gdzie nie kupować i gdzie kupować dobre kawy ziarniste?

- Ranking kaw ziarnistych

- Kawa Kopi Luwak vs Geisha z Panamy

- Końcowe przemyślenia

 

Jak znaleźć dobrą kawę ziarnistą?

Zdaj sobie pytanie:

Kto produkuje najlepsze produkty do jedzenia takie jak mięso, warzywa, owoce, czy jajka?

Czy nie zauważyłeś, że najlepsze produkty produkują mali rzemieślnicy.

Zazwyczaj ich produkty są wyższej jakości niż produkty z marketu. Drobni producenci zawsze starają się trzymać jakość i oferują świeże produkty.  

Sam osobiście jak mam możliwość, zawsze szukam sprawdzonych małych dostawców z wysokiej jakości produktami. Tak samo jest z kawą!

Dobrą kawę kupisz w małej rzemieślniczej palarni kawy.

Dobra kawa z palarni kawy

 

Obecnie w Polsce jest rozkwit małych rzemieślniczych palarni kawy. Nasze rodzime palarnie, dostarczają kawę wysokiej jakości. Obecnie większość palarni sprzedaje przez internet. Każda w ofercie ma po kilkanaście rodzajów kaw o różnych profilach smakowych i pod różne metody parzenia kawy.

Przeczytaj o rodzajach kaw, a dowiesz się, na co zwracać uwagę dokonując zakupu swojej najlepszej kawy. 

 

Rodzaje kawy ziarnistej, czyli Arabica vs Robusta

 

Poświęć 2 minuty, a poznasz wszystko, co powinieneś wiedzieć o dwóch najpopularniejszych  gatunkach, czyli Arabica i Robusta. Nie będziemy poruszać tutaj wątku o gatunku  Libertica, gdyż  jest to znikomy ułamek upraw.

Dla sprostowania Robusta jest odmianą nie gatunkiem kawy. Tak samo, jak Typica i Bourbon są głównymi odmianami Arabiki, Robusta jest odmianą Canephora.

Jednak na świecie większość kojarzy nazwę Robusta, więc także tu będę używał tej nazwy jako gatunku kawy.

  • Arabika — uznawana za kawę z wyższej półki. Stanowi około 75% produkcji wszystkich ziaren kawy na świecie. Ma wyraźniejszą kwasowość (nie myl z kwaśną kawą), słodycz i przyjemny łagodny smak. 
  • Robusta — ma ostrzejszy i zbożowy smak. Jednak ma doskonały orzechowy posmak i co dla większości jest najważniejsze "daje kopa”. Mocno pobudza, bo ma ponad dwa razy więcej kofeiny od ziaren Arabica.

Robusta ma ostrzejszy gorzki smak, a Arabica jest aromatyczna i lekko słodka. 

Podstawowe różnice:

• Stężenie kofeiny: Ziarna Arabiki zawierają nawet dwa razy mniej kofeiny niż Robusta. 

• Zawartość cukru i kwasu:  Robusta ma więcej chlorogenowego-który dodaje do smaku goryczy i ma mniejszą ilość cukru niż Arabica.

• Cena:  Robusta jest tańsza niż Arabica. Dlaczego? Ziarna są łatwiejsze w uprawie, szybciej dojrzewają i są bardziej odporne na choroby i szkodniki. 

• Wygląd ziaren:  Arabica ma większe i podłużne ziarna, a Robusta jest mniejsza i ma okrągłe ziarna.

70% światowej produkcji to Arabica 30% Robusta. 

 

Kwasowość i gorycz w kawie

Kawa jest naturalnie kwaśna. Kwasowość w kawie może być dobra i niedobra.

Co to znaczy? Już tobie tłumaczę.

Z pewnością nie raz miałeś odczynienia z niedobrymi pomarańczami lub jabłkami. Zazwyczaj takie owoce mają  ostrą i cierpką kwasowość. Taka kwasowość może też występować w kawie.

Uwaga: W kawie może być efektem starej kawy, kawy niskiej jakości lub błędów w procesie palenia kawy.  

Szukaj w kawie dobrej kwasowości takiej jak występują w dobrych jabłkach, pomarańczach czy innych cytrusach.

Kawa po wypiciu nie powinna powodować suchości i cierpkości w gardle. Kwasowość, nadaje kawie różnorodności i dawać odczucie słodyczy.

Przykładowo kawy z Afryki  charakteryzują się zazwyczaj wyższą kwasowością, z owocowymi lub kwiatowymi nutami smakowymi.

Kawy z krajów takich jak Brazylia czy Sumatra mają niższą kwasowość z nutami kakao i orzechów.

Na kwasowość kawy ma duży wpływ wysokość upraw. Kawy uprawiane w górach rosną wolniej i mają wyższą kwasowość. Kawy uprawiane na niższych wysokościach mają niską kwasowość. Można to porównać do jabłek, które dojrzewają w lecie (bardziej płaskie w smaku) oraz do jabłek, które zrywa się późną jesienią (wyższa kwasowość).

Gorycz w kawie jest wynikiem złego parzenia. Zbyt gorzka kawa jest zła. Jeżeli w zaparzonej kawie otrzymałeś ostry gorzki smak, możesz to zminimalizować.

Reguluj  grubość mielenia, temperaturę wody lub ilość kawy. Drobniejsze mielenie powoduje mocniejszy napar, co zazwyczaj wiąże się z większą goryczą w filiżance

Podsumowując: goryczka w kawie to coś, czego można uniknąć. Kwasowość w kawie jest naturalna i nie można jej całkowicie zlikwidować. 

Dobra kawa powinna charakteryzować zrównoważoną słodką kwasowością  z lekka goryczką. 

 

Kawy jednorodne Speciality czy mieszanki 

Na rynku znajdziesz kawy jednorodne  oraz mieszanki.

Jednorodne to po prostu kawy z jednego regionu kraju lub nawet te najwyższej jakości (kawy speciallity) od jednego gospodarza.

Mieszanka oznacza zatem różne ziarna kawy zmieszane w jednym opakowaniu. Miesza się ziarna z różnych krajów lub różnych gatunków. Np. kawy z Brazylii miesza się z kawami z Kolumbii lub gatunki Arabica z Robustą.

Przez mieszanie uzyskuje się niepowtarzalną kawę, łącząc właściwości smakowe poszczególnych ziaren.

Bariści zazwyczaj stosują mieszanki do kaw mlecznych natomiast pojedyncze ziarna niemieszane dla kaw czarnych.

Osobiście zgadzam się z tym w 100%. Chociaż do kaw mlecznych nadają się także kawy jednorodne.

Nigdy nie dodałbym mleka do kawy z Kennii, bo zabiłoby to jej niepowtarzalny smak. 

Mieszanki tworzy się po to, aby uzyskać równowagę pod względem gęstości, kwasowości i goryczy. 

Można łączyć jasne cytrusowe nuty smakowe z kawami czekoladowymi. Taką kombinacją można w jednej filiżance uzyskać najlepsze nuty smakowe z obu tych kaw.

Jednak uważaj! 

Mieszanie kaw jest też powodem dla zwiększenia zysków. Firmy nastawione na zysk, używają w mieszance zazwyczaj jednej kawy słabej jakości. 

Mało tego! 

Zazwyczaj ta praktyka stosowana jest w drogich mieszankach kawy. 

Podsumowując:  Kawy jednorodne używaj do kaw czarnych, które pijesz bez mleka np. z ekspresów przelewowych. Mieszanki stosuj do espresso i kaw, do których dodajesz mleka.

 

Jaka kawa ziarnista do ekspresu?

Większość ziaren pojedynczego pochodzenia nie nadaje się do espresso. Jeżeli chcesz kupić kawę do ekspresu automatycznego lub ekspresu kolbowego szukaj kaw ciemno palonych, lub kaw średnio palonych. 

ekspres i babcia

Producenci oznaczają te kawy na opakowaniach jako do espresso. Taka kawa jest ciemniej wypalona niż kawa bez tego oznaczenia. 

Zadajesz sobie pytanie, dlaczego kawy pod espresso ciemniej się wypala? 

W książce Scott Rao, The Professional Barista’s Handbook  jest napisane, że w ekspresach, które przygotowują kawę espresso, jest niższa temperatura zaparzania niż w ekspresie przelewowym czy French Press.

Powodem tego jest mała ilość wody, potrzebnej do zaparzenia pojedynczego espresso.

Na kawę espresso musisz użyć 18 g kawy na 36 ml wody. To mniej więcej Trzy czubate łyżeczki kawy na kieliszek wody. To wszystko zaparzasz w czasie około 25 sekund.

Przy ekspresie przelewowym czy prace francuskiej stosunek ten wynosi 12 g kawy na 200 ml wody. Czyli dwie czubate łyżeczki na cały szklankę wody. Średnio zaparzasz to w czasie około 5 minut.

Ekstrakcja kawy zależy od czasu. Im dłużej parzysz kawę w gorącej wodzie, tym więcej olejków zostaje wyciągniętych z ziarenek kawy. 

Oznacza to, że przy espresso kawa parzy się krótko (25 sekund) i nigdy tak się nie nagrzeje, jak przy innych metodach przygotowania. 

Średnie i lekkie wypalenie kawy, które będzie doskonałe w ekspresie przelewowym czy French Press będzie kwaśne i niedoparzone w ekspresie do espresso. 

Kawa do espresso wymaga ciemnego palenia. Dobre espresso ma idealną równowagę pomiędzy słodyczą, goryczą a kwasowością.

Pamiętaj! Sprawdzaj datę palenia kawy, która kupujesz.

 

Dobierz kawę do sposobu parzenia.

Rodzaj parzenia ma bardzo duży wpływ na wybór ziaren kawy.

Sprawdź, jak parzysz swoją kawę i dobierz odpowiednie ziarna.

Kawa do French Press (Praska francuska) - jest bardzo uniwersalna metoda. Poszukaj czegoś od średniej do ciemnej pieczeni, aby uzyskać mocny napar. Jednak możesz tu użyć wszystkich rodzajów ziaren. 


Kawa mrożona Cold Brew -  wybierz jasno palone ziarna pojedynczego pochodzenia o wyższej kwasowości. 


Kawa do ekspresu przelewowego – szukaj kaw jasno lub średnio palonych. Najlepiej jednorodnych


Kawa do ekspresu kolbowego – wybieraj kawy ciemno lub średnio palone. Najlepiej sprawdzą się tu mieszanki lub jednorodne kawy z Brazylii, Sumatry, Columbii lub Gwatemali.


Ekspres Automatyczny – podobnie jak ekspres kolbowy, jednak na rynku jest wiele słabych ekspresów, które nie doparzają kawy. Tu zalecam kawy ciemno palone i najlepiej mieszanki.


Kawa tradycyjnie parzone w kubku – jasne lub średnie palenie


Kawiarka, mokka – wybieraj średnio lub ciemno palone. Najlepiej mieszanki


Aeropress – uniwersalny zaparzacz. Można używać wszystkich rodzajów kaw.

 

Jakich smaków kawy szukasz?

Niektórzy miłośnicy kawy poszukują kawy, przypominających wino, kwiatów, cytrusów. Inni wolą pełnowartościową, ziemistą i mocną „kawę, która smakuje jak kawa”, do której mogą dodać mleko.

kawa stoi na desce obok pomarańcz i zeszyt

Pewne preferencje smakowe wymagają pewnych rodzajów ziaren kawy. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zacząć:

Jeśli masz ochotę na owocowe, kwiatowo-egzotyczne smaki, które zwykle otrzymuje się z metod przelewowych np. z ekspresu przelewowego, szukaj jasno palonych ziaren z pojedynczego pochodzenia.  

Jeśli chcesz czegoś mocniejszego i gęstego, kawy która smakuje bardzo „kawowo” i łączy się z mlekiem, wybierz  ciemno paloną.

 

Kawa ziarnista czy mielona?

 

Jeżeli masz młynek żarnowy - kupuj kawę ziarnistą i miel ja przed parzeniem.

Jeżeli nie masz młynka żarnowego - kupuj kawę mieloną.  

Przeczytaj to dalej i sprawdź czy popełniasz najpopularniejszy przy parzeniu kawy.

Jeżeli używasz elektrycznego młynka z ostrzami to niestety, ale taki młynek nie nadaje się do parzenia kawy. Jest to najpopularniejszy błąd przy parzeniu kawy.

 

Nie miel ziaren za pomocą młynka z ostrzami. Takie mielenie jest gorsze od kupowania mielonej kawy.

Dlaczego? 

Kluczem do najlepszej kawy w filiżance jest równomierne mielenie. Młynkiem nożowym nie jesteś w stanie równomiernie zmielić ziaren kawy.

Pocięte ziarna są różnej wielkości. Jedne części będą parzyć szybciej inne wolniej. Wszystko w zależności od wielkości pociętych cząsteczek kawy. Efekt może być tylko jeden! Niedobra kawa. Drugim czynnikiem niszczącym kawę jest przegrzewanie kawy podczas mielenia. Ostrza młynka obracając się bardzo szybko i przegrzewają kawę.

Zobacz video, jakie nagrał James Hoffmann. Znany autorytet w świecie kawy.

Używaj młynka żarnowego. Wolne obroty żaren, miażdżą ziarna kawy . Równy nacisk sprawia, że mielenie kawy jest jednolite i równe. I o to właśnie chodzi.

Obecnie wiele palarni kawy oferuje opcje mielenia pod różne metody. 

 

Najlepsza kawa ziarnista prosto z palarni

 

Najlepsza kawa ziarnista jest świeżo palona.  Czy wiesz, jednak ile dni od daty palenia kawa jest optymalna w smaku? 

Powiem wprost: bezpieczny zakres, w którym kawa jest najlepsza i optymalna od 8 do 30 dni od daty palenia.

Po procesie palenia zielonych ziaren kawy trzeba odczekać ok. 2 dni dla kaw palonych ciemniej pod ekspresy ciśnieniowe, czyli tych, co robią kawę espresso i ok. 8 dla kaw jaśniej palonych, które doskonałe są do ekspresów przelewowych lub tradycyjnego parzenia w kubku. 

W ciągu tego „martwego okresu”, z ziaren kawy cały czas uwalnia się dwutlenek węgla CO2, który negatywnie wpływa na ekstrakcję kawy. 

Najlepsze palarnie, umieszczają na opakowaniu datę palenia kawy Pamiętaj o tym!

 

Gdzie nie kupować i gdzie kupować dobre kawy ziarniste?

 

Dobrą kawę ziarnistą  zazwyczaj możesz kupić online przez Internet lub odebrać kawę osobiście w palarni kawy w twoim mieście.

Często palarnie kawy oferują subskrypcje, gdzie płacisz miesięcznie i co miesiąc lub częściej, w zależności od twojego wyboru, otrzymujesz świeżo paloną kawę.

Nie musisz się martwić i pamiętać o kolejnej partii kawy. Regularnie otrzymujesz świeżą kawę.

Zazwyczaj jest to dużo tańsze rozwiązanie, zniż zakup pojedynczych torebek. Palarnie oferują spore zniżki za subskrypcję, gdyż mogą zaplanować produkcję i przygotować wysyłki do klientów. 

Możesz sprawdzić naszą ofertę świeżo palonych kaw lub skorzystać z innych palarni dostępnych w Polsce i wyszukać je w Google.

Pamiętaj !

Wybieraj palarnie, która jasno informuje, że otrzymasz produkt, który został wypalony nie więcej niż 7 dni wcześniej.

Nie chcesz chyba otrzymać kawy wypalonej kilka miesięcy wcześniej.  

Jest kilka miejsc, w których zdecydowanie nie warto kupować kawy online.

Unikaj kupowania kawy od:

  • Allegro – brzmi niemożliwie? Zazwyczaj sprzedawana tam kawa, palona jest z wyprzedzeniem i składowana w magazynie. Nawet jeśli producent opisuje jako „KAWA ŚWIEŻO PALONA” zwróć uwagę na datę palenia. Kawa może być już 4 miesiące od wypalenia. Oczywiście względem sklepów spożywczych to i tak jest świeża kawa. 
  • Sklepy spożywcze – sprzedają kawę niskiej jakości i z długim terminem ważności. Wyjątkiem mogą być sklepy rzemieślnicze, które znają historię swoich produktów.
  • Duże sklepy e-commerce – podobnie jak Allegro sprawdzaj świeżość kawy.  

Więc bez zbędnych ceregieli zamknęliśmy temat o najlepszej kawie oraz gdzie kupować a gdzie nie kupować kawy. 

 

Ranking kaw ziarnistych 

Skąd pochodzą najbardziej uznane i najlepsze ziarna  kawy na świecie?  Przeczytaj moje analizy.

Swoje analizy przeprowadziłem na podstawie zebranych danych z międzynarodowych zawodów. Brałem pod uwagę zawody międzynarodowe, jakie kawy są tam używane (World Barista Championship, World Brewers Cup) oraz coffeereview.com,  która to od ponad 20 lat testuje i ocenia kawy z całego świata. Oczywiście udostępnia swoje statystyki z badań poszczególnych kaw.

Kawa Geisha - najlepsza kawa na świecie

Najbardziej unikalny gatunek kawy na świecie. Pochodzi z Etiopii. Jednak może rosnąc wszędzie. Obecnie najbardziej pożądane ziarna pochodzą z Panamy oraz Kostaryki.

Czemu jest wyjątkowa? Przypomina herbatę ze smakami cytrusów, jaśminu i wanilii. Jeżeli lubisz lekkie kawy? Polecam Ci spróbować. Doskonale nadaje się do ekspresów przelewowych.

Geisha z Panamy jest obecnie najczęściej wykorzystywana przez zwycięzców World Brewers Cup 

Cena to około 100$ za kg

Kawa z Etiopii 

Kawa z Etiopii ma bardzo dużo podobnych cech co Geisha. Szczególnie ta z Yirgacheffe

Także bardzo często wykorzystywana przez zwycięzców konkursów kawowych. Kosztuje ułamek ceny Geishy.

Hawaje i Kawa KONA

Kawa Kona została uznana przez Forbsa na najlepszą kawę w Ameryce. Kona to Hawajska wyspa z doskonałym klimatem z wulkaniczną glebą. Kawowce rosną na zboczach gór. 

Jeżeli chcesz jej spróbować, będziesz musiał sięgnąć głęboko do kieszeni. Jest to kawa produkowana w ograniczonej ilości i bardzo poszukiwana.

Zawsze kupuj kawę EXTRA FANCY, gdyż jest to najwyższa jakość ziaren. Na rynku jest sporo mieszanek, które zawierają tylko 10% kawy KONA

Kona, charakteryzuje się niską kwasowością i bogatym i gładkim smakiem. Doskonale nadaje się do ekspresów przelewowych.

Cena kawy to powyżej 80$ za kg

Kawa z Jamajki Blue Mountain

Kawa na Jamajce rośnie na dużych wysokościach. Zbierana ręcznie ze zboczy górskich przez około 10 miesięcy w roku. Zbiory kawy w 90% trafiają do Japonii. Dobrze zbalansowana, słodka kawa o wysokiej gęstości.

W Japonii twierdzą, że jest to najdelikatniejsza kawa na świecie.

Kawa ta jest jedną z najdroższych kaw. Zdobycie tej kawy w Polsce jest niemożliwe. 

Uważaj na podróbki!

Wiele firm fałszuje tę kawę. Aby, nazwać kawę Jamajcan Blue Mountain Blend wystarczy, tylko niewielka ilość kawy Blue Mountain, żeby posługiwać się tą nazwą.

Cena certyfikowanej Jamajcan Blue Mountain to powyżej 170$ za kg

Kawa z Kenii

Kawa z Kenii należy do najlepszych kaw na świecie. Duży wpływ na to ma jakość upraw i starania rolników.  Ziarna wyższej jakości  kupowane są od rolników po wyższej cenie. To zachęca ich do tworzenia niepowtarzalnych ziaren kawy.

W Kenii największym uznaniem cieszą się największe ziarna kawy o rozmiarze AA. Kawy te są owocowe z winną kwasowością i bardzo czystym smakiem

No dobra świat uznał, że obecnie najlepszą kawą na świecie jest kawa Geisha z Panamy.

Jak natomiast wypada na tym tle najdroższa kawa Kopi Luwak i dlaczego nie ma jej w tym rankingu?

 

Kawa Kopi Luwak vs Geisha z Panamy

Wiele osób spoza branży kawowej wierzy, że najlepszą kawą jest Kopi Luwak.

Proszę cię!  Nie wierz w te brednie.  

Historia Kopi Luwak  jest taka: :najlepszą" i najdroższą kawę na świecie produkuje się poprzez zbieranie odchodów zwierzęcia jedzącego wiśnie, zwanego Asian Palm Civet.

Realnie to nie jest produkcja, tylko męczenie zwierząt!

Kofeina wpływa na cywety w taki sam sposób, jak na ludzi. Zwierzęta są uwięzione w małych klatkach i karmione na siłę, aby zaspokoić zapotrzebowanie naiwnych turystów, którzy uważają, że to naprawdę dobra kawa.

Jak jednak wypada „niby najlepsza kawa świata" w porównaniu z Geisha? 

Niestety bardzo niekorzystnie.

Do coffeereview przez ponad 20 lat przesłano do testowania 14 próbek tej kawy. Po ich analizie okazało się, że tylko 4 z nich to prawdziwy Kopi Luwak. Reszta była oszukana. Do oszukanych próbek dodano szczep bakterii z azjatyckiego cywetu palmowego dla wzbogacenia smaku.

Jednak te kombinacje i tak nie dały żadnych korzyści. Żadna z nadesłanych próbek kaw Luwak, nigdy nie znalazła się w czołówce punktacji. Mało tego wyniki były mierne na poziomie słabych kaw z Brazylii.

KOPI LUWAK to niestety słaba kawa w ładnym marketingowym papierku. 

 

Końcowe przemyślenia

Najlepsza kawa to kwestia całkowicie subiektywna. Nie można jednoznacznie powiedzieć, że "Tak ta kawa jest najlepsza i smakuje wszystkim ludziom na świecie". Każdy z nas ma inne kubki smakowe, inne odczucia kwasowości, słodyczy i goryczy. Jeden od kawy oczekuje owoców i kwasowości, drugi lubi kawy czekoladowe i orzechowe. Jednak dzięki temu przewodnikowi wiesz, jaką i gdzie kupować dobrą kawę.

Zapamiętaj: 

Przy parzeniu zwracaj uwagę na 3 najważniejsze rzeczy.

  1. Kupuj kawę świeżo paloną z małych rzemieślniczych palarni.
  2. Do mielenia kawy używaj młynka żarnowego, nie używaj nożowego.
  3. Wybieraj kawę wypaloną do odpowiedniej metody parzenia. 

Jest to gwarancja, że twoja kawa będzie smakować dużo lepiej.

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii