Najlepsza kawa ziarnista to taka, która jest naturalnie słodka. W smaku powinna mieć wyczuwalną kwasowość oraz goryczkę. Musi być świeżo palona, mieć mocny aromat i zostawiać przyjemny posmak. To jednak dopiero początek tego, co musisz wiedzieć!
Szukasz najlepszej kawy ziarnistej? Jeśli mam być szczery, szybciej trafisz na słabą kawę niż na tą najlepszą dla siebie z wysokiej jakości ziaren.
Skrócę ci, jaka jest nas wszystkich rzeczywistość. Tysiące firm, które sprzedają kawę, kuszą cię reklamami, pokazują piękne ziarna kawy, doskonałą gęstą piankę, zachwyt ludzi, którzy ją piją. I po co to wszystko? A po to, abyś kupił kolorowy, pięknie zapakowany produkt, który w smaku jest co najmniej rozczarowujący bądź nawet ohydny.

- Jak znaleźć dobrą kawę ziarnistą
- Rodzaje kawy ziarnistej, czyli Arabica vs Robusta
- Kawy jednorodne Speciality czy mieszanka ?
- Jaka kawa ziarnista do ekspresu?
- Dobierz kawę do sposobu parzenia.
- Najlepsza kawa ziarnista prosto z palarni
- Gdzie nie kupować i gdzie kupować dobre kawy ziarniste?
- Kawa Kopi Luwak vs Geisha z Panamy
Jak znaleźć dobrą kawę ziarnistą?
Zdaj sobie pytania:
- Kto produkuje najlepsze produkty do jedzenia takie jak mięso, warzywa, owoce, czy jajka?
- Czy czujesz różnicę między tym, co kupujesz w marketach, a tym, co możesz znaleźć u lokalnych dostawców?
Na pewno zauważyłeś, że najlepsze produkty dostaniesz u małych rzemieślników. Są nieporównywalnie lepsze jakościowo niż to, co czeka na półkach w markecie. Drobni producenci zawsze starają się utrzymać wysoką jakość, oferując świeże warzywa, owoce czy mięso. I co z tego? Tak samo jest z kawą! Ja sam, jeśli mam taką możliwość, zawsze szukam sprawdzonych małych dostawców z wysokiej jakości produktami. Wniosek jest prosty:
Dobrą kawę kupisz w małej rzemieślniczej palarni kawy.
Być może zauważyłeś, że obecnie w Polsce trwa rozkwit małych rzemieślniczych palarni kawy. Coraz więcej osób docenia jej jakość, smak, aromat, odchodząc od tego, co można dostać za niemałe pieniądze w marketach. Dzieje się tak, ponieważ nasze rodzime palarnie dostarczają kawę wysokiej jakości. Martwisz się, że w małym asortymencie nie znajdziesz tego, czego szukasz? Większość palarni oferuje swoje produkty przez Internet, mając kilkanaście rodzajów kaw o różnych profilach smakowych i pod różne metody parzenia kawy. W końcu to, czy parzysz ją w ekspresie, chemexie czy kawiarce ma ogromne znaczenie! Więcej o metodach parzenia przeczytasz w artykule Jak mielić kawę?
Teraz porozmawiamy o rodzajach kaw, żebyś wiedział, na co zwracać uwagę dokonując zakupu swojej najlepszej kawy.
Rodzaje kawy ziarnistej, czyli Arabica vs Robusta
Poświęć 2 minuty, a dowiesz się wszystkiego, co powinieneś wiedzieć o dwóch najpopularniejszych gatunkach kawy, czyli Arabica i Robusta. Nie będziemy poruszać tutaj wątku o trzecim gatunku o nazwie Libertica pochodzącym głównie z upraw afrykańskich, gdyż jest mało popularna, często nisko oceniana i trudno dostępna.
Nie bądź zdziwiony, ale dla sprostowania, Robusta jest odmianą, nie gatunkiem kawy. Tak samo, jak Typica i Bourbon są głównymi odmianami gatunku Arabica, Robusta jest odmianą gatunku Canephora, czyli kawy kongijskiej. Dlaczego o tym mówię?
Większość osób na świecie kojarzy nazwę Robusta, więc także tu będę używał jej jako gatunku kawy.
-
Arabica — uznawana za kawę z wyższej półki. Stanowi około 75% produkcji wszystkich ziaren kawy na świecie. Ma wyraźniejszą kwasowość (nie myl z kwaśną kawą), słodycz i przyjemny, łagodny smak.
-
Robusta — jest ostrzejsza i bardziej zbożowa, jednak ma doskonały orzechowy posmak i co ważne "daje kopa”. Mocno pobudza, ponieważ ma ponad dwa razy więcej kofeiny od ziaren Arabica.
Zapamiętaj: Robusta ma ostrzejszy gorzki smak, a Arabica jest aromatyczna i lekko słodka.
Podstawowe różnice:
Stężenie kofeiny: Ziarna Arabiki zawierają nawet dwa razy mniej kofeiny niż Robusta.
Zawartość cukru i kwasu: Robusta ma więcej chlorogenowego który dodaje do smaku goryczy i ma mniejszą ilość cukru niż Arabica.
Cena: Robusta jest tańsza niż Arabica. Dlaczego? Ziarna są łatwiejsze w uprawie, szybciej dojrzewają i są bardziej odporne na choroby i szkodniki.
Wygląd ziaren: Arabica ma większe i podłużne ziarna, a Robusta jest mniejsza i ma okrągłe ziarna.
70% światowej produkcji to Arabica 30% Robusta.
Kwaśna kawa?
Kawa jest naturalna kwasowość. Nie myl kwasowości z kwaśną kawą. Kwasowość w kawie może być dobra i niedobra. Trochę to oczywiście i głupie stwierdzenie jednak już tłumaczę, o co chodzi na przykładzie z życia.
Z pewnością nie raz miałeś do czynienia z niesmacznymi pomarańczami lub np jabłkami. Zazwyczaj takie owoce mają ostrą i cierpką kwasowość. Dobre i niedobre wyglądają tak samo, niestety jednak w smaku mocno się różnią. Taka kwasowość i różnica w smaku występuje w kawie niszcząc jej smak i odczucie słodyczy podczas picia.
Uwaga ! ! ! Niedobra kwasowość w kawie, może być efektem tego, że kawa jest stara, ziarna są niskiej jakości lub błędów w procesie palenia kawy oraz błędu metodzie parzenia.
Nie jest to łatwe zadanie, ale musisz szukać w kawie dobrej kwasowości, takiej jak występuje w smacznych jabłkach, pomarańczach czy w innych cytrusach. Jak ją rozpoznać kwaśną niedobrą kawę ? Kawa po wypiciu nie powinna powodować suchości i cierpkości w gardle. Kwasowość nadaje jej różnorodności i pozwala lepiej odczuć słodycz.
Przykład: Kawy z Afryki charakteryzują się zazwyczaj wyższą kwasowością, z owocowymi lub kwiatowymi nutami smakowymi. Kawy z krajów takich jak Brazylia czy Sumatra mają niższą kwasowość z nutami kakao i orzechów.
Musisz wiedzieć, że na kwasowość kawy duży wpływ ma wysokość upraw. Kawy uprawiane w górach, lasach, osłonięte drzewami rosną wolniej i mają wyższą kwasowość. Kawy uprawiane na niższych wysokościach mają niską kwasowość. Można to porównać do jabłek, które dojrzewają w lecie (bardziej płaskie w smaku) oraz do jabłek, które zrywa się późną jesienią (wyższa kwasowość). A co z goryczą?
Gorycz w kawie jest wynikiem złego parzenia – gorycz nie jest tym, co chcemy uzyskać. Jeżeli po zaparzeniu filiżanki małej czarnej i wzięciu pierwszego łyka pojawia się ostry, gorzki smak, możesz to zminimalizować. W jaki sposób?
Reguluj grubość mielenia, temperaturę wody lub ilość kawy. Drobniejsze mielenie zwiększa moc naparu, co zazwyczaj wiąże się z większą goryczą.
Podsumowując: goryczka w kawie to coś, czego można uniknąć. Kwasowość w kawie jest naturalna i nie można jej całkowicie zlikwidować.
Dobra kawa powinna charakteryzować zrównoważoną słodką kwasowością z lekka goryczką.
Kawa Speciality czy mieszanka Arabica z Robustą
Na rynku znajdziesz kawy jednorodne oraz mieszanki Jednorodne ziarna to po prostu kawy z jednego regionu, kraju lub nawet te najwyższej jakości kawa speciality od jednego gospodarza. Nie mają domieszek innych ziaren.
Mieszanka oznacza różne ziarna kawy zmieszane w jednym opakowaniu. Miesza się ziarna z różnych krajów, regionów lub różnych gatunków. Np. kawy z Brazylii łączy się z kawami z Kolumbii lub gatunki Arabica z Robustą. Zastanawiasz się, po co to się robi? Przez mieszanie uzyskuje się niepowtarzalny produkt, łącząc właściwości smakowe poszczególnych ziaren. Bariści zazwyczaj stosują mieszanki do kaw mlecznych typu latte, natomiast pojedyncze ziarna niemieszane do przyrządzenia kaw czarnych. Ja również zgadzam się z tym w 100%. Chociaż do kaw mlecznych nadają się także kawy jednorodne, jednak nie wszystkie!
Nigdy nie dodałbym mleka do kawy z Kenii, bo zabiłoby to jej niepowtarzalny smak, ale to nie znaczy że ty nie możesz :)
Co jeszcze musisz wiedzieć? Mieszanki tworzy się po to, aby uzyskać równowagę pod względem gęstości, kwasowości i goryczy. Można łączyć jasne cytrusowe nuty smakowe z kawami czekoladowymi. Taką kombinacją można w jednej filiżance uzyskać najlepsze nuty smakowe z obu tych kaw, co jest prawie niemożliwe do uzyskania za pomocą jednorodnych ziaren. Jednak uważaj bo mieszanie kaw jest też powodem do zwiększenia zysków. Nieuczciwe firmy łączą ziarna słabej jakości kawy z kawami lepszej jakości.Mało tego! Zazwyczaj ta praktyka stosowana jest w drogich mieszankach kaw.
Podsumowując: Kawy jednorodne używaj do przyrządzania kaw czarnych, które pijesz bez mleka np. z ekspresów przelewowych. Mieszanki stosuj do espresso i kaw, do których dodajesz mleka, takich jak latte czy flat white.
Jaka kawa ziarnista do ekspresu?
Większość ziaren pojedynczego pochodzenia nie nadaje się do doskonałego espresso. Oczywiście jest to moja opinia. Jeżeli chcesz kupić kawę do ekspresu automatycznego lub ekspresu kolbowego szukaj kawy ciemno palonej, lub kawy średnio palonej.
W książce The Professional Barista’s Handbook napisanej przez Scotta Rao informację o tym, że w ekspresach ciśnieniowych jest niższa temperatura zaparzania zmielonych ziaren Np ekspres automatyczny robi filiżanke kawy poniżej jednej minuty a w ekspresie przelewowym masz swoja małą czarną po kilku minutach. Zrozumiesz to na przykładzie:
Na kawę espresso musisz użyć 18 g kawy z której w filizance będziesz mieć ok 36 ml naparu. 18g to mniej więcej trzy czubate łyżeczki kawy na kieliszek wody. To wszystko zaparzasz w czasie około 25 sekund !! Przy ekspresie przelewowym czy prasie francuskiej stosunek ten wynosi 12 g kawy na 200 ml wody, czyli dwie czubate łyżeczki na całą szklankę wody. Średnio zaparzasz ją w czasie około 5 minut.
Ekstrakcja (parzenie) kawy, czyli wydobycie z niej smaku i aromatu jest ściśle związana z czasem. Im dłużej parzysz ziarna w gorącej wodzie, tym więcej olejków zostaje z nich wyciągniętych. Znaczy to tyle że podczas przyrządzania espresso ziarna mają krótki kontakt z wodą (25 sekund) i nigdy tak się nie nagrzeją, jak przy innych metodach parzenia.
Jasno wypalona kawa będzie doskonała do ekspresu przelewowego czy French Press. Natomiast taka kawa będzie zbyt kwaśna i niedoparzona, jeśli wsypiesz ja do ekspresu cisnieniowego robiąc z niej espresso.
Wnioski: Kawa do espresso wymaga ciemnego lub średniego palenia. Dobre espresso wyróżnia się idealną równowagą pomiędzy słodyczą, goryczą, a kwasowością. Pamiętaj! Sprawdzaj datę palenia kawy, która kupujesz – ona również ma ogromny wpływ na smak i aromat!
Dobierz ziarna do metody parzenia kawy
Wybór metody parzenia kawy ma bardzo duży wpływ na wybór ziaren kawy. Poniżej przedstawiam ci najpopularniejsze metody parzenia. Wiem że często ludzie mylą pojecia i nie znaja nazwnictwa metod. Nie dziwię im sie gdyż sam się wtym wszystkim kiedys gubiłem. Mam nadzieję że dzieki temu będziesz wiedział jakiego sprzętu uzywasz i będziesz juz wiedział jak daną metodę czy sprzęt nazwać. Ułatwi ci to dobór odpowiednich ziaren.
Kawa do French Press (Praska francuska) - jest bardzo uniwersalna metoda. Poszukaj czegoś od średniej do ciemnej pieczeni, aby uzyskać mocny napar. Jednak możesz tu użyć wszystkich rodzajów ziaren. Przy zaparzaniu masz możliwość sterować grubościa mielenia i czasem parzenia.
Kawa mrożona Cold Brew - wybierz jasno palone ziarna pojedynczego pochodzenia o wyższej kwasowości. Kawa w tej metodzie parzy sie nawet 12 godzin
Kawa do ekspresu przelewowego – szukaj kaw jasno lub średnio palonych. Najlepiej jednorodnych.
Kawa do ekspresu kolbowego – wybieraj kawy ciemno lub średnio palone. Najlepiej sprawdzą się tu mieszanki lub jednorodne kawy z Brazylii, Sumatry, Columbii lub Gwatemali.
Ekspres Automatyczny – podobnie jak ekspres kolbowy, jednak na rynku jest wiele słabych ekspresów, które nie doparzają kawy. Tu zalecam kawy ciemno palone i najlepiej mieszanki.
Kawa tradycyjnie parzone w kubku – jasne lub średnie palenie
Kawiarka, mokka – wybieraj średnio lub ciemno palone. Najlepiej mieszanki
Aeropress – uniwersalny zaparzacz. Można używać wszystkich rodzajów kaw.
Dobra kawa dla ciebie
Niektórzy miłośnicy kawy poszukują kawy, przypominających wino, kwiatów, cytrusów. Inni wolą pełnowartościową, ziemistą i mocną „kawę, która smakuje jak kawa”, do której mogą dodać mleko.
Pewne preferencje smakowe wymagają pewnych rodzajów ziaren kawy. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zacząć. Jeśli masz ochotę na owocowe, kwiatowo-egzotyczne smaki, które zwykle otrzymuje się z metod przelewowych np. z ekspresu przelewowego, szukaj jasno palonych ziaren z pojedynczego pochodzenia. Doskonałe są do tego kawy jasno lub śrenio palone no kawy z Gwatemali, Kenni, Columbii
Jeśli chcesz czegoś mocniejszego i gęstego, kawy, która smakuje bardzo „kawowo” i łączy się z mlekiem, wybierz ciemno paloną kawę np z Brazylii.
Kawa ziarnista czy mielona?
Hej kawoszu! Powiem ci wprost. Jeżeli masz młynek żarnowy - kupuj kawę ziarnistą i miel ja przed parzeniem. Jeżeli nie masz młynka żarnowego - kupuj kawę mieloną z dobrej palarni.
Przeczytaj to dalej i sprawdź, czy popełniasz najpopularniejszy przy parzeniu kawy.
Jeżeli używasz elektrycznego młynka z ostrzami to niestety, ale taki młynek nie nadaje się do mielenia kawy. Jest to najpopularniejszy błąd kawoszy przy parzeniu kawy.
Nie polecam ci użwania czy kupowania młynka elektrycznego z ostrzami. Takie młynki niszczą kawę. Lepiej kupować jest mielona kawę.
Dlaczego młynek nożowy nie jest dobrym rozwiązaniem? Dlatego że kluczem do najlepszej kawy w filiżance jest równomierne mielenie. Młynkiem nożowym nie jesteś w stanie równomiernie zmielić ziaren kawy. Pocięte ziarna są różnej wielkości. Jedne części będą parzyć się szybciej inne wolniej. Wszystko w zależności od wielkości pociętych cząsteczek kawy. Efekt może być tylko jeden! Niedobra kawa. Drugim czynnikiem niszczącym kawę jest przegrzewanie kawy podczas mielenia (cięcia) kawy. Ostrza młynka obracając się bardzo szybko przegrzewają kawę zabijając jej walory. Zobacz video, jakie nagrał James Hoffmann. Znany autorytet w świecie kawy.
Używaj młynka żarnowego. Wolne obroty żaren, miażdżą ziarna kawy . Równy nacisk sprawia, że mielenie kawy jest jednolite i równe. I o to właśnie chodzi. Obecnie wiele palarni kawy oferuje opcje mielenia pod różne metody.
Najlepsza kawa ziarnista prosto z palarni
Bez dwóch zdań, najlepsza kawa ziarnista jest świeżo palona. Czy wiesz, jednak ile dni od daty palenia kawa jest optymalna w smaku? Bezpieczny zakres, w którym kawa jest najlepsza i optymalna czas od 8 do 30 dni od daty palenia. Oczywiście jak wypijesz kawę bezpośrednio po paleniu to także się nie otrujesz. Poprostu bezpośrednie dni po paleniu, kawa bardzo zmienia sie w smaku. W ciągu tego „martwego okresu”, z ziaren kawy cały czas uwalnia się dwutlenek węgla CO2, który negatywnie wpływa na ekstrakcję kawy.
Najlepsze palarnie, umieszczają na opakowaniu datę palenia kawy Pamiętaj o tym!
Gdzie nie kupować i gdzie kupować dobre kawy ziarniste?
Dobrą kawę ziarnistą zazwyczaj możesz kupić online przez Internet lub odebrać kawę osobiście w palarni kawy w twoim mieście. Często palarnie kawy oferują subskrypcje kawy, gdzie płacisz za kawę miesięcznie i co miesiąc lub częściej, w zależności od twojego ustawienia, otrzymujesz świeżo paloną kawę. Nie musisz się martwić i pamiętać o kolejnej partii kawy. Regularnie otrzymujesz świeżą kawę bezpośredni z palarni. Zazwyczaj jest to dużo tańsze rozwiązanie, zniż zakup pojedynczych torebek. Palarnie oferują spore zniżki za subskrypcję, gdyż mogą zaplanować produkcję i przygotować wysyłki do klientów. Możesz sprawdzić naszą ofertę świeżo palonych kaw lub skorzystać z innych palarni dostępnych w Polsce i wyszukać je w Google.
Pamiętaj !
Wybieraj palarnie, która jasno informuje, że otrzymasz produkt, który został wypalony nie więcej niż 7 dni wcześniej.Nie chcesz chyba otrzymać kawy wypalonej kilka miesięcy wcześniej. Jest kilka miejsc, w których zdecydowanie nie warto kupować kawy online. Unikaj kupowania kawy od:
- Allegro – brzmi niemożliwie? Zazwyczaj sprzedawana tam kawa, palona jest z wyprzedzeniem i składowana w magazynie. Nawet jeśli producent opisuje jako „KAWA ŚWIEŻO PALONA” zwróć uwagę na datę palenia. Kawa może być już 4 miesiące od wypalenia. Oczywiście względem sklepów spożywczych to i tak jest świeża kawa.
- Sklepy spożywcze – sprzedają kawę niskiej jakości i z długim terminem ważności. Wyjątkiem mogą być sklepy rzemieślnicze, które znają historię swoich produktów.
- Duże sklepy e-commerce – podobnie jak Allegro sprawdzaj świeżość kawy.
Więc bez zbędnych ceregieli zamknęliśmy temat o najlepszej kawie oraz gdzie kupować a gdzie nie kupować kawy.
Ranking kaw ziarnistych
Skąd pochodzą najbardziej uznane i najlepsze ziarna kawy na świecie? Przeczytaj moje analizy i dywagacje. Swoje analizy przeprowadziłem na podstawie zebranych danych z międzynarodowych zawodów. Brałem pod uwagę zawody międzynarodowe i sprawdziłem jakich kaw używają najlepsi bariści świata (World Barista Championship, World Brewers Cup). Korzystałem także z danych firmy coffeereview.com, która to od ponad 20 lat testuje i ocenia kawy z całego świata. Oczywiście udostępnia też swoje statystyki z badań poszczególnych kaw.
KAWA GEISHA - NAJLEPSZA KAWA NA ŚWIECIE
Najbardziej unikalny gatunek kawy na świecie. Pochodzi z Etiopii. Jednak może rosnąc w wielu regionach świata. Obecnie najbardziej pożądane ziarna pochodzą z Panamy oraz Kostaryki. Czemu jest wyjątkowa? Przypomina herbatę ze smakami cytrusów, jaśminu i wanilii. Jeżeli lubisz lekkie kawy? Polecam Ci spróbować. Doskonale nadaje się do ekspresów przelewowych, drippów, aeropressa czy Chemexa. Geisha z Panamy jest obecnie najczęściej wykorzystywana przez zwycięzców World Brewers Cup. Cena to około 100$ za kg
KAWA Z ETIOPII
Kawa z Etiopii ma bardzo dużo podobnych cech co Geisha. Szczególnie ta z Yirgacheffe. Jest także bardzo często wykorzystywana przez zwycięzców konkursów kawowych. Kosztuje ułamek ceny Geishy.
HAWAJE I KAWA KONA
Kawa Kona została uznana przez Forbsa na najlepszą kawę w Ameryce. Kona to Hawajska wyspa z doskonałym klimatem z wulkaniczną glebą. Kawowce rosną na zboczach gór. Jeżeli chcesz jej spróbować, będziesz musiał sięgnąć głęboko do kieszeni. Jest to kawa produkowana w ograniczonej ilości i bardzo poszukiwana. Zawsze kupuj kawę EXTRA FANCY, gdyż jest to najwyższa jakość ziaren. Na rynku jest sporo mieszanek, które zawierają tylko 10% kawy KONA. Kona, charakteryzuje się niską kwasowością i bogatym i gładkim smakiem. Doskonale nadaje się do ekspresów przelewowych. Cena kawy to powyżej 80$ za kg
KAWA Z JAMAJKI BLUE MOUNTAIN
Kawa na Jamajce rośnie na dużych wysokościach. Zbierana ręcznie ze zboczy górskich przez około 10 miesięcy w roku. Zbiory kawy w 90% trafiają do Japonii. Dobrze zbalansowana, słodka kawa o wysokiej gęstości. W Japonii twierdzą, że jest to najdelikatniejsza kawa na świecie. Kawa ta jest jedną z najdroższych kaw. Zdobycie tej kawy w Polsce jest niemożliwe. Uważaj na podróbki! Wiele firm fałszuje tę kawę. Aby, nazwać kawę Jamajcan Blue Mountain Blend wystarczy, tylko niewielka ilość kawy Blue Mountain, żeby posługiwać się tą nazwą. Cena certyfikowanej Jamajcan Blue Mountain to powyżej 170$ za kg
KAWA Z KENII
Kawa z Kenii należy do najlepszych kaw na świecie. Duży wpływ na to ma jakość upraw i starania rolników. Ziarna wyższej jakości kupowane są od rolników po wyższej cenie. To zachęca ich do tworzenia niepowtarzalnych ziaren kawy. W Kenii największym uznaniem cieszą się największe ziarna kawy o rozmiarze AA. Kawy te są owocowe z winną kwasowością i bardzo czystym smakiem.
No dobra świat uznał, że obecnie najlepszą kawą na świecie jest kawa Geisha z Panamy. Jak natomiast wypada na tym tle najdroższa kawa Kopi Luwak i dlaczego nie ma jej w tym rankingu?
Kawa Kopi Luwak vs Geisha z Panamy
Wiele osób spoza branży kawowej wierzy, że najlepszą kawą na świecie jest Kopi Luwak. Proszę cię! Nie wierz w te brednie. Historia Kopi Luwak jest taka:
Najlepszą i najdroższą kawę na świecie produkuje się poprzez zbieranie odchodów zwierzęcia , zwanego Asian Palm Civet jedzącego wiśnie kawowca. Realnie to nie jest produkcja, tylko męczenie zwierząt!
Kofeina wpływa na cywety w taki sam sposób, jak na ludzi. Zwierzęta są uwięzione w małych klatkach i karmione na siłę, aby zaspokoić zapotrzebowanie naiwnych turystów, którzy uważają, że to naprawdę dobra kawa.
Jak jednak wypada „niby najlepsza kawa świata" w porównaniu z Geisha? Niestety bardzo niekorzystnie. Do coffeereview przez ponad 20 lat przesłano do testowania 14 próbek tej kawy. Po ich analizie okazało się, że tylko 4 z nich to prawdziwy Kopi Luwak. Reszta była oszukana. Do oszukanych próbek, dodano szczep bakterii z azjatyckiego cywetu palmowego dla wzbogacenia smaku i oszukania kupujacych. Jednak te kombinacje i tak nie dały żadnych korzyści. Żadna z nadesłanych próbek kaw Luwak, nigdy nie znalazła się w czołówce punktacji. Mało tego wyniki były mierne na poziomie słabych kaw z Brazylii.
KOPI LUWAK to niestety słaba kawa w ładnym marketingowym papierku.
Końcowe przemyślenia
Najlepsza kawa to kwestia całkowicie subiektywna. Nie można jednoznacznie powiedzieć, że "Tak ta kawa jest najlepsza i smakuje wszystkim ludziom na świecie". Każdy z nas ma inne kubki smakowe, inne odczucia kwasowości, słodyczy i goryczy. Jeden od kawy oczekuje owoców i kwasowości, drugi lubi kawy czekoladowe i orzechowe. Jednak dzięki temu przewodnikowi wiesz, jaką i gdzie kupić dobrą kawę.
Zapamiętaj:
Przy parzeniu zwracaj uwagę na 3 najważniejsze rzeczy.
- Kupuj kawę świeżo paloną z małych rzemieślniczych palarni.
- Do mielenia kawy używaj młynka żarnowego, nie używaj nożowego.
- Wybieraj kawę wypaloną do odpowiedniej metody parzenia.
Jest to gwarancja, że twoja kawa będzie smakować dużo lepiej.