4# Najlepsza kawa ziarnista - jak ją wybrać?

06 / 10 / 2019

portafiltr z kawą ziarnistą

Przyjemnie jest zaczynać dzień od porcji pysznej, orzeźwiającej kawy. Z nią możesz dobrze zacząć swój dzień pełen fascynujących przygód. Świeżo zmielone ziarna napełniają wyjątkowym aromatem filiżankę gorącego naparu. Ale na jaką kawę się zdecydować? I jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą?

Kawa ziarnista czy mielona?

Pierwszym krokiem, który należy poczynić, by wybrać najlepszą kawę jest decyzja, czy wybrać tę ziarnistą, czy też mieloną. Naszym zdaniem doskonałym wyborem będzie kawa ziarnista. Dlaczego? Kawa mielona bardzo łatwo wietrzeje. Kupując kawę ziarnistą można organoleptycznie stwierdzić, jakiej jakości są ziarna. Czy może “najlepsza kawa” na półce w sklepie, to wymieszane przeciętnej i słabej jakości ziarna. Wybierając kawę mieloną ryzykujesz, że tak naprawdę “wysokiej jakości ziarna” będą średnie, a przekonasz się o tym dopiero po zaparzeniu naparu. Co więcej, jeśli choć raz nie spróbujesz porównać kawy ziarnistej z mieloną, nie dowiesz się, co tracisz, wybierając tę rozdrobnioną wersję.

Najlepsza kawa ziarnista - tytuł speciality coffee

Tytuł speciality coffee jest nadawany kawie, która spełnia najwyższe wymagania stawiane tym produktom. Na rynku spożywczym znajdziesz całą gamę kaw, jednak tylko nieliczne z nich naprawdę są warte zwrócenia na nie uwagi. Około 5% kaw na całym świecie ma szansę, by uzyskać takie odznaczenie. Jak wygląda klasyfikacja takiego produktu? Maksymalna wartość punktów do uzyskania wynosi 100. Aby uzyskać tytuł, kawa musi otrzymać minimum 80 punktów. Te zaś są przyznawane w zależności od ściśle określonych kryteriów. Składają się na nie: naturalna produkcja, cena oraz dostępność. Kawa speciality jest produkowana w niewielkich ilościach, toteż trzeba włożyć trochę wysiłku w to, by zdobyć upragnione opakowanie. Nie bez powodu nazywa się ją kawą “elitarną”.

I choć mogłoby się wydawać, że kawa speciality będzie wyjątkowo droga, wcale tak nie jest. Produkt nie musi mieć wygórowanej ceny, natomiast musi spełnić szereg wymagań określonych w stu punktowej skali. Ziarna kawy muszą pochodzić z naturalnych upraw, najczęściej są to małe plantacje z konkretnym mikroklimatem. Plony są zbierane ręcznie - tytułu speciality coffee nie uzyska kawa z uprawy przemysłowej. Nawet proces nawożenia roślin i końcowego wypalania ziaren jest specjalnie dostosowany do wymagań certyfikatu. Taka kawa ziarnista odznacza się specyficznym i wyjątkowym smakiem.

Podstawowe rodzaje kawy

Wśród najlepszych kaw ziarnistych wyróżniamy trzy główne jej rodzaje:

  • Arabica - jedna z najbardziej pożądanych kaw na rynku. Poznasz ją po płaskich ziarnach z charakterystycznym wyżłobieniem w kształcie litery “S” biegnącym przez środek. Arabica ma łagodny aromat i wyrazisty smak z orzechowymi nutami. Zawiera stosunkową niską dawkę kofeiny. Stanowi około 70% upraw na całym świecie, a tym samym najpopularniejszy gatunek kawy.
  • Robusta - kawa dla osób lubujących się w ostrym, cierpkim smaku napoju. Z pewnością nie jest to wersja dla każdego. W przeciwieństwie do Arabici, ziarna Robusty mają proste wyżłobienie. Robusta zawiera też ponad dwa razy więcej kofeiny, niż Arabica. Stanowi też około 30% światowych upraw tej rośliny.
  • Liberica - ten rodzaj kawy nie jest zbyt szeroko znany z powodu braku zainteresowania kupujących. Liberica stanowi około 1% całych upraw na świecie. Czy sprawia to, że jest białym krukiem na rynku kaw? Niestety, nie wyróżnia się ona ani smakiem, ani zawartością kofeiny. Dla wielu będzie po prostu nijaka.

Zatem jaka jest najlepsza kawa? Zdecydowanie większość opowie się za Arabicą. Ten rodzaj porwie serca ogromnej rzeszy smakoszy kaw. Arabica stanowi idealne wyważenie między aromatem, konsystencją oraz zawartością kofeiny. Trudno będzie tu przeoczyć zbyt wysoką dawkę tej substancji. Spokojnie w ciągu dnia możesz sobie pozwolić na 3-4 filiżanki naparu.

kawa palona wysypywana z pieca

Czy najlepsza kawa musi być najdroższa?

Istnieje powszechne przekonanie, że za najlepsze produkty trzeba dużo zapłacić. Jeśli chodzi o kawę ziarnistą, prawda w kwestii ceny leży pośrodku. W przypadku wyboru kawy najlepsze ziarna to te, które są trudno dostępne do zebrania. Im wyżej położone miejsce upraw kawowca oraz im rzadsza odmiana rośliny, tym trudniejsza uprawa i zbiory. Świadczy to o staranności o proces produkcji i zarazem jakości kawy. Co za tym idzie, więcej będziemy musieli za nią zapłacić. Nie oznacza to jednak, że musisz wydawać tysiące złotych za kilogram, by móc cieszyć się wyjątkowym aromatem nieprzeciętnej kawy.

Ile kosztuje najlepsza kawa?

Teoretycznie najlepsza i zarazem najdroższa kawa na świecie to Kopi Luwak, a jej smak owiany jest legendą. Napój pożądany jest przez prawdziwych koneserów smaku, zaś cena filiżanki takiego naparu wynosi nawet 200zł. Ale nie trzeba wydawać setek złotych, by napić się pysznej kawy. Najczęściej wystarczy zapłacić 80-100zł za kilogram dobrej kawy ziarnistej. W naszym sklepie znajdziesz wiele odmian kaw, które cechują się bogactwem aromatów i są świeżo wypalone. Możesz wybrać między tymi pochodzącymi z Indii, Brazylii, Afryki oraz wielu innych miejsc z całego świata. Każda odmiana takiej kawy ziarnistej charakteryzuje się innymi nutami.

Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu

Najdroższa kawa nie zawsze będzie najlepsza. Ale zasada, której należy ściśle trzymać się podczas jej wyboru, to świeżość. Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu powinna być wypalona niedawno. Zawsze sprawdzaj tę informację na opakowaniu producenta. Na ogół taka kawa ma termin przydatności około dwóch lat, ale oczywistym jest, że zleżały produkt straci smak i aromat.

Stojąc przed wyborem tego, jakie kawy ziarniste do ekspresu wybrać, warto również skupić swoją uwagę na procesach palenia. Jak wpływa to na smak? Słabo palona kawa będzie łagodniejsza, natomiast prażona długo i w wysokiej temperaturze nabierze charakterystycznego, ostrego smaku.

Jaka kawa sprawdzi się najlepiej przy ekspresie ciśnieniowym? W tym wypadku najlepiej zdecydować się na kawę ziarnistą długo paloną w wysokiej temperaturze. Otrzymasz w ten sposób idealne, pobudzające espresso czy inną postać napoju, którą najbardziej lubisz. Podobne rozwiązanie możesz zastosować w przypadku wyboru kawy do ekspresów przelewowych. Niezależnie od tego, na którą opcję się zdecydujesz, pamiętaj, że najważniejsze jest to, co smakuje Tobie. Nie bój się eksperymentować!

Najlepsza kawa ziarnista - jak ją wybrać?

Przy wyborze najlepszej kawy ziarnistej, należy wziąć pod uwagę trzy czynniki:

  • Miejsce pochodzenia - najlepsze ziarna kawy to te uprawiane w odpowiednim klimacie. Na przykład ziarna kawy India Monsooned są wystawiane na działanie wiatrów monsunowych, co zapewnia niepowtarzalny smak takiej kawy.
  • Cena - o ile może się zdarzyć, że kawa w średnim przedziale cenowym będzie smaczna, to jednak nie ma co liczyć na to, że płacąc grosze otrzymamy produkt wysokiej jakości. Dlatego warto z góry odrzucić kawy ziarniste po 20zł za kilogram.
  • Własne preferencje smakowe - każdy z nas preferuje inny rodzaj kawy. Na jej smak składają się głównie body, goryczka oraz kwasowość. Musisz spróbować kilku rodzajów ziarnistej kawy i zdecydować, jaka forma odpowiada Ci najbardziej.
  • Stopień wypalenia - palenie ziaren poważnie zmienia smak i aromat kawy. Kawa ziarnista lekko palona będzie mieć posmak cytrusów, natomiast mocne palenie nada jej chemiczny smak.
  • Zaufane źródło - ważne jest, by kupować kawę ze źródeł godnych zaufania. Inaczej ryzykujesz, że kawa nie będzie pierwszej świeżości albo szybko zwietrzeje, a wraz z tym cały smak i aromat.

Najlepsza kawa ziarnista w naszym sklepie

Jedną z najważniejszych rzeczy, które musisz wziąć pod uwagę podczas wyboru najlepszej kawy jest jej zakup z dobrego źródła. To ważne, ponieważ daje Ci gwarancję, że kawa była niedawno palona i długo zachowa swoją świeżość. Nie ma nic gorszego, niż stare i zleżałe ziarna. Dlatego już dziś wypróbuj naszą ofertę kaw ziarnistych z różnych zakątków świata. Jednego dnia możesz przenieść się myślami w słoneczne zakątki Kenii, następnego poczuć klimat indyjskich, monsunowych wiatrów. Gwarantujemy, że nasza kawa spełni wymagania nawet najbardziej wymagających kawoszy. Nasze produkty posiadają też szczelnie zamykane opakowania, dzięki czemu ryzyko utraty aromatu jest zniwelowane.

 

kawiarka z kawą ziarnistą

Jak przechowywać kawę ziarnistą?

Dobra kawa ziarnista musi być przechowywana w szczelnym opakowaniu. To bardzo istotne, ponieważ w innym wypadku szybko zwietrzeje. Wtedy straci swój wyjątkowy smak i aromat. Dobra kawa ziarnista to zawsze wydatek około 100zł za kilogramowe opakowanie, więc szkoda zaprzepaścić to przez niedokładne zamknięcie opakowania. Opakowania naszej kawy ziarnistej posiadają szczelne zamknięcie, które zachowa aromat produktu przez wiele miesięcy. Jeśli nie lubisz gromadzić opakowań, zdecyduj się na słoiczki specjalnie przeznaczone do przechowywania kawy.

Jak przygotować smaczną kawę ziarnistą?

Do przygotowania najlepszej domowej kawy, będziesz potrzebować dobrego młynka do kawy, świeżo palonych ziaren, ulubionej filiżanki oraz gorącej wody. Przygotuj około 10g ziaren kawy i zmiel je bezpośrednio przed zaparzeniem. Następnie zalej 200ml ciepłej wody. Pamiętaj, by jej temperatura wynosiła około 90°C. Za gorąca sprawi, że napar straci aromat i stanie się zbyt gorzki, natomiast zbyt chłodna woda źle wpłynie na proces zaparzania - kawa będzie bez smaku, a napój będzie wyglądać na rozrzedzony.

Teraz możesz wygodnie rozsiąść się w ulubionym fotelu i delektować tak przygotowanym naparem. Ale pamiętaj, by nie pić zimnej kawy! W takiej formie traci ona walory zapachowe i smakowe, a przecież tego nie chcesz. Nie ma nic przyjemniejszego, niż ciepła kawa pita o poranku. Zacznij swój dzień dobrze!

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii