Uwielbiasz latte czy cappuccino, ale nie masz w domu ekspresu, który kosztuje worek pieniędzy? Nie przejmuj się. Poznaj najlepsze sposoby na spienienie mleka w domu, dzięki czemu napijesz się najlepszej kawy z pianką w swoim życiu! Nie wierzysz? Czytaj dalej i przygotuj się do działania!
Kawa z mlekiem czy bez?
Słysząc to pytanie, z pewnością wzruszasz ramionami – kawa z mlekiem jest po prostu pyszna i nie ma co do tego wątpliwości, co? Poza własnymi preferencjami smakowymi, jest na to także „naukowe” wyjaśnienie. Gdy dodasz mleko do kawy, podkreśla ono nuty karmelowe, kwiatowe i palone, wynika to ze składu chemicznego mleka, które składa się z cukrów, tłuszczów i białek. Dodatkowo dzięki reakcji, wytwarza się ta cudowna pianka. Jak jest tajemnica mleka?
Podgrzany cukier zacznie się karmelizować, sprawiając, że mleko jest słodsze. Białko po podgrzaniu pomaga usztywnić bąbelki piany, zatrzymując powietrze, by mogło mieć tak lekką konsystencję. Tłuszcze pomagają stworzyć ten przyjemny posmak w ustach.
Jakie mleko do spieniania?
Próbowałeś spieniać mleko 0%, 2%, śmietankę, a może produkt roślinny? Jeśli tak, na pewno zauważyłeś, że z każdym mlekiem proces wygląda podobnie. Okej, podamy ci odpowiedź – do spieniania zawsze używaj mleka świeżego, o zawartości tłuszczu ....% To bez znaczenia!! Ilość tłuszczu ma marginalne znaczenia na spienianie mleka. Jego zawartość wpływa na smak nie na pianę. Dlaczego? Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Dlatego też tak lubimy tłuste potrawy - hmm przynajmniej ja lubię. Dlatego też możesz używać do spieniania różnego mleka z różną zawartością tłuszczu.
Jeżeli chcesz użyć mleka od krowy 3,2%, lub jeżeli jesteś weganinem możesz użyć mleka sojowego, kokosowego, migdałowego czy ryżowego. Co z mlekiem bez laktozy? Jak z pewnością się domyślasz, nie ma ona wpływu na piankę. No dobra to co wpływa na tą piankę. Przecież raz ta piana jest gęsta i sztywna a innym razem jest lekka i szybko znika z powierzchni kawy? Już ci odpowiadam. Ilość białka w mleku. Chcesz mieć piękna błyszczącą gęstą piankę sprawdzaj zawartość białka w mleku. Im więcej mleko ma białka tym będziesz miał sztywniejsza i trwalszą piankę.
Jak spienić mleko do kawy w ekspresie?
Być może myślałeś, że używając swojego ekspresu z dyszą, zawsze spieniasz mleko… niekoniecznie musi to być prawdą!
Jeśli umieścisz końcówkę głęboko, będziesz go gotować zamiast spieniać, a jeśli tuż nad powierzchnią mleka, wytworzy się wręcz idealna piana. Potrzebujesz instrukcji?
Napełnij pojemnik maksymalnie do 1/3, by mleko miało miejsce na spienienie się, a do tego przesuwaj dyszę, aby równomiernie go podgrzać tuż nad powierzchnią.
Chcesz go podgrzać, a nie wytworzyć samą piankę? Zanurz końcówkę dyszy głęboko w mleku, by utworzyć wir. Dzięki temu mleko będzie miało jedwabistą konsystencję i maleńką warstwę bąbelków na samej górze. Ta metoda jest częściej wykorzystywana przez profesjonalnych baristów, szczególnie do tworzenia latte art. Ale spokojnie, za chwilę powiemy ci dokładnie jak spienić mleko z pomocą dyszy.
Jak samemu spienić mleko do kawy?
Być może obserwowałeś kiedyś baristę, który spienia mleko? Porusza dzbankiem, stuka nim o blat, obraca nim… skomplikowane? Jasne, że tak! Ale zaraz powiemy ci, jak się tego nauczyć:
-
Wlej zimne mleko do dzbanuszka metalowego – nie może go być zbyt dużo, gdyż spienione zwiększy swoją objętość!
-
Przechyl go lekko i włóż dyszę tuż pod powierzchnię mleka.
-
Włącz urządzenie i wykonuj dzbanuszkiem koliste ruchy.
-
Gdy mleko się spieni, wsuń dyszę nieco głębiej, by podgrzać mleko (gdy będzie miało temperaturę ok. 26 stopni C) – idealna temperatura spienionego mleka z pianką wynosi 65-70 stopni.
-
Gdy skończysz, zastukaj dzbaneczkiem lekko o blat, by bańki nieco opadły.
Jak spienić mleko bez spieniacza – 8 sprytnych sposobów
Nie masz w domu spieniacza do mleka? Nie przejmuj się! Mamy dla ciebie 8 sposobów, dzięki którym zrobisz wręcz perfekcyjną kawę. Oczywiście nie wierz nam na słowo – sam je przetestuj! Zaczynamy?
Sposób nr 1 – spienianie mleka w kuchence mikrofalowej
Wlej mleko do słoika z zakrętką. Potrząsaj nim tak długo, aż zacznie się pienić. Potem zdejmij pokrywkę, wstaw go do kuchenki mikrofalowej, by się podgrzało. Po co? Po to, by podgrzane białko ustabilizowało pianę.
Sposób nr 2 – Spienianie we French Press
Podgrzej mleko do ok. 70 stopni C i wlej go do French Pressa. Pompuj tłokiem w górę i w dół, aby w mleku zaczęły powstawać pęcherzyki powietrza.
Sposób nr 3 – rondelek i trzepaczka (lub elektryczny mikser)
Wlej mleko do małego rondelka i umieść go na kuchence na małym gazie. Gdy mleko się ogrzeje, zacznij ubijać go trzepaczką. Możesz użyć także miksera ręcznego, ale uważaj – lubi rozbryzgiwać mleko po całej kuchni!
Sposób nr 4 – automatyczny spieniacz do mleka
Jeśli nie masz ekspresu, możesz kupić spieniacz do mleka, szczególnie jeśli powyższe sposoby nie są dla ciebie. W tym przypadku nie musisz go wstępnie podgrzewać ani męczyć się trzepaczką czy tłokiem – automat zrobi wszystko za ciebie.
Sposób nr 5 – ręczny spieniacz do mleka
Ręczny spieniacz do mleka to bardziej ekonomiczna opcja, nie oczekuj jednak tak idealnej konsystencji mleka i pianki jak w modelu automatycznym. Jak wygląda taki spieniacz? To niewielki rondelek z pokrywką i tłokiem, który stawiamy na kuchence i wytwarzamy pianę z pomocą tłoka.
Sposób nr 6 – przenośny, ręczny spieniacz do mleka
Wersja alternatywna modelu wyżej, którą z pewnością zna wielu z was. Mała, poręczna trzepaczka, spieniacz, który działa na baterie. Prosty sposób na stworzenie pianki w mleku – niestety nie będzie ona spektakularna, ale dla wielu osób wystarczająca.
Sposób nr 7 – blender
Wlej ciepłe mleko do blendera i miksuj na średnich obrotach do momentu, gdy się spieni.
Sposób nr 8 – blender ręczny
Możesz także użyć blendera ręcznego ze stalową końcówką – nalej mleka do wysokiego naczynia, umieść go na samym dole, żeby uniknąć bałaganu i miksuj.
Idealna pianka
Udało ci się? To doskonale! Teraz możesz poszukać filmików o latte art. i zacząć sprawdzać swoje zdolności! Jeśli coś poszło nie tak i pianka nie wyszła taka, jak powinna lub szybko opadła, być może przegrzałeś mleko lub wykonywałeś nieodpowiednie ruchy, szczególnie w przypadku spieniacza. I co teraz? Nie przejmuj się, spróbuj ponownie, aż nauczysz się robić to, jak profesjonalny barista.