Jeśli myślisz, że znajdziesz tutaj instrukcję używania młynka elektrycznego lub ręcznego, to możesz poczuć się trochę rozczarowany. Nawet jeśli zahaczymy o ten temat, to nie jest nasz prawdziwy motyw przewodni.
Nie wyłączaj ekranu czytanie zajmie ci 4 minuty a dowiesz o:
Jak stopień zmielenia kawy wpływa jej smak?
Jakiego młynka do kawy nie kupować a jaki kupić?
Jak mielić kawę do odpowiedniej metody parzenia?
Jak mielić kawe do kawarki?
Myślisz, że mielenie kawy to łatwizna i nie ma sensu pisać o tym tekstu? Wręcz odwrotnie! Wielu fanatyków kawy inwestuje w kupę forsy w drogi sprzęt, najlepsze ziarna, zaparzacze, a filiżanka espresso smakuje co najwyżej marnie. Wierz mi lub nie, mielenie może być tutaj kluczowe!
Jak stopień zmielenia kawy wpływa na jej smak?
Może zaczniemy od szybkiego wyjaśnienia pojęcia ekstrakcji – to proces, podczas którego ze zmielonych ziaren, powstaje smak i aromat kawy. Mówiąc najprościej to to, co później poczujesz, biorąc kolejne łyki kawy. Chcieliśmy, żebyś to zrozumiał, by docenić wagę tego, co oznacza kawa o niedostatecznej i nadmiernej ekstrakcji. Dobrze myślisz, obie wersje są złe!
Powiem więcej – to właśnie dlatego używa się różnej grubości mielenia dla odmiennych sposobów parzenia. Zdziwiony? O to właśnie w tym chodzi – by wydobyć z kawy maksymalną ilość smaków i aromatów.
Co się dzieje, gdy ziarna są zbyt grubo zmielone?
Nie poczujesz pysznego smaku ziaren – po co zatem wydawać pieniądze na najlepsze kawy speciality?
Ziarna są za drobno zmielone? Smak kawy dosłownie cię przytłoczy!
Oczywiście nie musisz nam wierzyć, w zasadzie nawet nie powinieneś. Spróbuj zmielić kawę i wywołać nadmierną ekstrakcję i odwrotnie – przekonasz się na własnej skórze, jakie to ma znaczenie.
Jak smakuje źle zaparzona kawa?
Kawa o zbyt niskiej ekstrakcji jest:
- kwaśna,
- cierpka,
- słona.
Kawa o nadmiernej ekstrakcji jest:
- gorzka,
- pusta i plaska w smaku – nie poczujesz żadnych posmaków.
Zdałeś sobie właśnie sprawę z tego, że popełniałeś błędy? Żeby nie marnować cennych ziaren kawy i swojego czasu, musisz wiedzieć, co robisz źle. Skąd będziesz to wiedział? Spójrz poniżej i zacznij zmieniać po jednym czynniku, manipulując:
- czasem parzenia
- temperaturą wody
- grubością mielenia kawy
SMAK CIERPKI – zwiększ czas parzenia – zmniejsz temperaturę parzenia – zmiel drobniej kawę.
SMAK GORZKI – zmniejsz czas parzenia – zwiększ temperaturę parzenia – zwiększ grubość mielenia kawy.
W końcu się doczekałeś – teraz kilka słów o młynkach, trochę gorzkich, jak kawa, która nie może smakować inaczej, jeśli używasz niewłaściwego sprzętu. Odkrywamy razem prawdę?
Młynki nożowe vs młynki żarnowe
Powiem wprost – jeśli używasz do mielenia kawy młynka nożowego, popełniasz najczęstszy błąd, który nie jest do naprawienia ani zmianą czasu parzenia, ani temperaturą wody. Dlaczego? Sekretem zaparzenia fenomenalnej filiżanki kawy jest jej równy przemiał ziaren kawy. Równy przemiał kawy powoduje, że ekstrakcja kawy przebiega równomiernie w twojej filiżance. Co to znaczy? To znaczy, że jak do swojej filiżanki wsypiesz nierówno zmielonej kawy, to kawa zaparzy się w niekontrolowany sposób. Nie będziesz miał kontroli nad zaparzaniem, bo nie wiesz, w jakiej proporcji cząstek małych do dużych wsypałeś do swojej filiżanki. Po prostu nie będziesz w stanie powtórzyć i ustabilizować swojego parzenia. Takie właśnie mielenie wykonują młynki nożowe. One siekają ziarna przypadkowo, jedne są za małe, inne za duże.
Mamy do tego jeszcze jeden minus – ostrza powodują tarcie i wytwarzanie ciepła, przez co ziarna będą się nagrzewać, tracąc swoje walory smakowe. Co z tego? A no to, że po zaparzeniu nie będą już dobrze smakować, ponieważ będą przegrzane. Jak używasz takiego młynka to lepiej odstaw go do szafki. Śmiem twierdzić, że lepiej jest zamawiać już mieloną kawę z dobrej palarni, która pomięli kawę na dobrym młynku niż używać młynka nożowego.
Co z młynkiem żarnowym?
Ma żarna, a więc miażdży, a nie tnie ziaren, co oznacza równy przemiał. Równy przemiał = niezrównany smak. Nie mają także drugiej wady młynków nożowych – nie nagrzewają się.
Jaki kupić?
Zawsze wybieraj młynek żarnowy z regulacją mielenia. Dzięki temu będziesz mieć kontrolę nad swoją kawą. W sklepach występują młynki żarnowe z żarnami płaskimi lub stożkowymi oraz żarna mogą być wykonane z ceramiki, lub ze stali. Ogólnie nie ma to znaczenia, jakie to będą żarna. Są producenci, którzy robią świetne młynki na każdym z tych rodzajów żaren. Ważna jest precyzja wykonania takiego młynka oraz doświadczenie producenta przy produkcji dobrych młynków. Średni młynek żarnowy można już kupić od 250zł. Jednak tu nie warto oszczędzać. Dobry młynek żarnowy, który posłuży ci przez większość życia kosztuje ok 1000zł. Jednak żeby, pić lepszą kawę to lepiej jest kupić dobry młynek niż ekspres do kawy.
Grubość i regulacja mielenia kawy a sposób jej zaparzania
Tutaj zaczynają się schodki. Wspominałem Ci wcześniej o młynku z regulacją mielenia. Po co ci ta regulacja?– bo nie możesz ustawić jednego sposobu mielenia kawy do wszystkiego. To po prostu nie może się udać! Nasza rada? Wybierz jedną lub dwie metody parzenia i do nich dostosuj młynek, a jeśli zechcesz spróbować czegoś innego, wróć tutaj i przypomnij sobie, jaka będzie odpowiednia grubość mielenia.
Bardzo grubo zmielone ziarna: Cold Brew Coffee.
Grubo zmielone ziarna: French Press, kawiarka.
Średnio grubo zmielone ziarna: Chemex, Clever Coffee Dripper, zaparzacz Cafe Solo Eva.
Średnio zmielone ziarna: stożkowe urządzenia do parzenia kawy metodą przelewową, Aeropress (powyżej 3 minut parzenia).
Średnio drobno zmielone ziarna: Aeropress (2-3 min parzenia), urządzenia do parzenia kawy metodą przelewową o kształcie stożkowym.
Drobno zmielona kawa: do Espresso, Moka Pot, Aeropressu (poniżej 1 min parzenia).
Bardzo drobno zmielona kawa: Kawa po turecku.
Jak mielić kawę do kawiarki?
Kawę do kawiarki należy mielić pomiędzy 300-700 um. Zależy to przede wszystkim do wielkości kawiarki oraz stopnia wypalenia kawy, oraz preferencji smakowych. Jest to drobne mielenie porównywalne do soli kuchennej. Jest grubsze niż mielenie to kawy po Turecku, czyli popularnego tygielka. Z mojego doświadczenia wiem, że bardzo często sprawdza się ustawienie młynka takie jak do espresso.
Kawowy ekspert mielenia
Jeśli dotarłeś razem z nami do tego momentu, możesz w końcu iść zaparzyć nową filiżankę kawy. Pamiętaj – diabeł tkwi w szczegółach, także tutaj. Mamy nadzieję, że z naszą drobną pomocą będziesz czerpał więcej przyjemności z kawy. Czytając nasz tekst, zdałeś sobie sprawę z tego, że brakuje ci młynka, kawy, a może zaparzacza? Sprawdź nasz sklep – jako palarnia kawy mamy wyłącznie wyposażenie najlepszej jakości.