Jaki młynek do kawy?

25 / 01 / 2021

Nie miej wątpliwości – za każdym, nawet domowym baristą stoi doskonały sprzęt do parzenia i mielenia kawy. Jeśli do tej pory twoja mała czarna smakowała najwyżej przeciętnie, powinieneś w końcu przyjrzeć się temu, co robisz źle! Właśnie dlatego dziś powiemy kilka słów o młynku do kawy… jesteś gotowy znaleźć swoje wymarzone urządzenie?  

Rodzaje młynków do kawy

Słusznie się domyślasz: młynki do kawy dzielą się na kilka rodzajów. Nie wiesz, jak wybrać najlepszy? Znając siebie i swoje upodobania smakowe! 

- młynek elektryczny/automatyczny – propozycja dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z mieleniem kawy w domu, jak i nie wyobrażają sobie bez niej dnia. Młynki automatyczne to po prostu nowoczesne urządzenia, które bardzo różnią się funkcjami i możliwościami – po prostu musisz zagłębić się w parametry, by zobaczyć, co naprawdę potrafią. 

- ręczny młynek do kawy – model dla osób z mniejszym budżetem. W zasadzie mogą posiadać ceramiczne żarna lub części stalowe, co jak się domyślasz zależy od ich jakości. Taki młynek będzie odpowiedni do zmielenia ziaren do różnych rodzajów kawy.

- młynki komercyjne (gastronomiczne) – tak, to te ogromne urządzenia używane w kawiarni. Ekspresowo mielą kawy w dużej ilości i raczej nie są używane w domu. 

Chcesz kupić młynek do kawy, który będzie świetny do zmielenia ziaren na espresso, jak i do innych typów kawy? „Prawdziwy” barista pokiwałby głową, ale prawda jest taka, że musisz po prostu zerknąć na parametry… nie masz bladego pojęcia co oznaczają? Spokojnie, zaraz się wszystkiego dowiesz. 

Młynki do kawy ceramiczne vs stalowe

Tak, domyślam się, że mogłeś do tej pory rozróżniać jedynie młynki stalowe i ceramiczne. Wiesz jednak, czym się różnią?

Młynki ceramiczne są tańsze, więc nie zrujnują twojego portfela… jednak nadwyrężą mięśnie! Nie wiesz o czym mówię? Żarna ceramiczne są używane głównie do produkcji młynków ręcznych. 

Żarna stalowe znajdziesz w elektrycznych młynkach z jednego prostego powodu: wyobraź sobie, że ceramika w kontakcie z ziarnami i dużą prędkością może po prostu pękać! Kto chciałby pić kawę z takim dodatkiem? Uważaj jednak na jakość kupowanego młynka – ceramika jest odporna na rdzę, a stal nie! Dlatego koniecznie sprawdź, czy elementy urządzenia są wyprodukowane ze stali nierdzewnej (czasem nawet z tytanu)… no chyba, że lubisz taki rdzawy posmak o poranku. 

Żarna do mielenia kawy

To nie koniec informacji na dzisiaj! Musisz wiedzieć, że każdy młynek do kawy posiada żarna, które mogą być wykonane z różnych materiałów, posiadać inny kształt… który jest najlepszy? W zasadzie nie ma tutaj jednej odpowiedzi – wszystko „zależy”.

Mówiąc krótko, w profesjonalnym sprzęcie znajdziesz płaskie żarna, które produkują mniej dużych kawałków ziaren. Czy są najlepsze? Jeśli nie masz dyplomów baristy i nie czujesz się pewnie ze skomplikowanym sprzętem, możesz mieć trudności w radzeniu sobie z urządzeniem. 

Żarna stożkowe znajdziesz w młynkach ręcznych i elektrycznych, ponieważ mają po prostu mniejszy rozmiar. Co za tym idzie? Są wolniejsze, ale za to tworzą bardziej „napowietrzoną” kawę, która daje przyjemny smak espresso. Nasza rada? Najlepiej skosztuj kawy z obu rodzajów młynków, żeby przekonać się, co najbardziej ci smakuje.

Funkcje młynka

Wiesz już co nieco o rodzajach żaren i młynków i zastanawiasz się, co jeszcze jest ważne? Funkcje! Oczywiście młynek do kawy to nie komputer, ale nadal może mieć kilka możliwości takich jak mielenie pulsacyjne, automatyczne, czasowe, kilkadziesiąt stopni regulacji grubości mielenia ziaren… a nawet wbudowany timer i programowanie przemiału. Nie jesteś pewien, czy ich potrzebujesz?

W zasadzie odpowiedź jest prosta – jeśli pijesz dziennie jedną lub dwie filiżanki espresso, wystarczy ci najprostszy model. Gdy lubisz eksperymentować, możesz nazwać siebie „smakoszem”, a twoi domownicy mają w żyłach kawę zamiast krwi… poszukaj modelu, który spełni twoje najskrytsze marzenia. 

To również musisz wiedzieć

Wciąż głodny wiedzy? Podpowiem ci, że kupując młynek do kawy powinieneś zwrócić uwagę na prędkość obrotów. Dlaczego? Im wyższe obroty tym wyższe ciepło, które mówiąc wprost, psuje smak kawy, ale… 

Spokojnie! Nawet w urządzeniach elektrycznych stosuje się płaskie żarna, które równomiernie mielą kawę, bez ich nagrzewania. Jeśli kochasz espresso, powinieneś wręcz postawić na młynki o wysokich obrotach i dużej mocy.

Sztuka parzenia kawy

Tak, wiem, parzenie kawy wydaje się czasem tak skomplikowane, że człowiek zastanawia się, czy jednak nie iść do pobliskiej kawiarni… Powiem ci jednak jedno: kawa zaparzona w domu to zawsze wielka satysfakcja i kolejny krok w stronę doskonałości! Każdy był kiedyś początkującym, dlatego ćwicz przyrządzanie ulubionej latte czy espresso, aż dojdziesz do perfekcji. A i pamiętaj o jednym… w każdym sposobie parzenia kawy używa się innej grubości mielenia ziaren!

+

 
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a: Dobry artykuł
Świetny artykuł. Krótko i na temat.
Pokazuje 1-1 z 1 opinii