Moccamaster to definicja jakości w połączeniu z dobrą kawą. Moccamaster jest również znany jako ponadczasowy klasyk, ręcznie robiony w Holandii od 1969 roku.
Ekspresy przelewowe do kawy Moccamaster są wykonywane ręcznie.
Od ponad 50 lat Gerard C. Smit i jego ponad 100 pracowników z firmy Technivorm produkowali wyłącznie ekspresy do kawy. Gerard założył firmę w domu w garażu z jasną wizją stworzenia ekspresu do kawy, który parzy zdecydowanie najlepszą kawę na świecie.
Kiedy Gerard osiągnął swój cel, uparcie ruszył dalej. Moccamaster jest wyjątkowo ognioodporny, elementy mostkowe i płyta grzewcza są produkowane w różnych częściach. Są produkowane i składane ręcznie. Na koniec są testowane ręcznie przed ręcznym zapakowaniem i ostrożnym umieszczeniem w pudełku.
Który Moccamaster wybrać?
Znalezienie odpowiedniego spośród różnych modeli Moccamaster może czasami być trochę trudne. Można powiedzieć, że Moccamaster ma trzy podstawowe modele:
Moccamaster KBG 741 Select -Klasyczny ekspres do kawy, który jest wyposażony w szklany dzbanek, dzięki czemu widzisz ile jest jeszcze kawy. Pojemność 1,25 litra, dzięki czemu możesz cieszyć się dużą ilością dobrej kawy. Posiada regulację płyty grzewczej, dzięki czemu kawa może być później podgrzewana. Posiada funkcję ręcznego zatrzymania kapania, dzięki czemu można cieszyć się filiżanką już podczas parzenia. Jednocześnie możesz wybrać ten model w dziesięciu różnych kolorach.
Moccamaster KBGT 741- Jak nazwa wskazuje, model ten jest jednym z wariantów Moccamastera z termosem. Możesz w ten sposób zaparzyć bezpośrednio do dzbanka i zabrać ze sobą. KBGT 741 ma pojemność 1,25 litra, co pozwala cieszyć się 20 pysznymi filiżankami kawy. Zaleca się zaparzyć jednorazowo cały dzbanek, aby uzyskać odpowiednią temperaturę, ale jeśli nie możesz czekać, urządzenie jest wyposażone w blokadę kapania.
Moccamaster Cup-One - kompaktowy i szybki ekspres do kawy. Idealny dla miłośnika kawy, który szuka jakości w każdej filiżance kawy i chętnie parzy tylko jedną filiżankę naraz. CUP ONE ma elegancki wygląd i jest dostępny w kilku kolorach, które urozmaicą kuchnię. Wszystkie ekspresy do kawy Moccamaster są zatwierdzone przez Europejskie Centrum Piwowarów Kawy (ECBC).
Dlaczego Moccamaster jest taki dobry?
Odpowiedzi na to pytanie jest kilka, a część odpowiedzi zawsze należy do widza. W przypadku Moccamastera trudno jest zamknąć oczy, ponieważ wzornictwo odgrywa ważną rolę w tym, dlaczego tak wielu ludzi je uwielbia.
Jeśli spojrzysz tylko na to, dlaczego Moccamaster parzy tak fantastyczną kawę, dostrzeżesz kilka ważnych czynników. Jednym z największych jest temperatura. Genialna konstrukcja Moccamaster sprawia, że kawa parzona jest zawsze w idealnej temperaturze, a dokładniej 92-96 ° C. Innymi kluczami do sukcesu Moccamaster są inteligentne funkcje w postaci blokady kapania, wskaźnika kamienia i regulowanych elementów grzejnych.
Gdzie jest wyprodukowany Moccamaster?
Moccamaster jest produkowany w fabryce Technivorm (której nazwa zawsze znajduje się na ekspresie do kawy) zlokalizowanej w Amerongen w Holandii. Tam każdy element ekspresu do kawy jest wykonywany ręcznie. Cała produkcja odbywa się z dużą dbałością o środowisko. Na przykład w procesie produkcyjnym w dużej mierze wykorzystuje się materiały nadające się do recyklingu.
Jak często należy usuwać kamień z Moccamastera?
Ponieważ woda z kranu zawiera pewną ilość wapna, po pewnym czasie w ekspresie do kawy osadza się kamień. Jeśli nie zrobisz czegoś z tymi osadami, zaparzacz może przestać działać tak, jak chcesz, a jakość kawy spadnie. Zalecamy regularne usuwanie kamienia z Moccamaster co dwa do trzech miesięcy. W niektórych miejscach woda z kranu jest bardziej wapienna i wtedy może być konieczne częstsze odkamienianie. W niektórych modelach Moccamaster znajduje się wskaźnik kamienia, który zapala się, gdy nadejdzie czas na odkamienianie. Nawet jeśli wskaźnik wapna się nie świeci, należy regularnie usuwać kamień zgodnie z powyższymi zaleceniami.
Jak usunąć kamień z Moccamastera?
Istnieje wiele sztuczek domowych, aby usunąć kamień z ekspresu do kawy. Są to często ocet lub kwas cytrynowy. Problem z tego typu metodą polega na tym, że może to negatywnie wpłynąć na smak kawy. Zamiast tego zalecamy użycie odkamieniacza.
|