10# Kawa sypana - wszystko, co musisz o niej wiedzieć!

01 / 01 / 2020

Jesteś miłośnikiem aromatycznego naparu, ale każdego ranka brak Ci czasu na przygotowanie małej czarnej? Nie chcesz zastępować prawdziwej kawy jej rozpuszczalną wersją? Dla takich osób stworzono praktyczne rozwiązanie - kawę sypaną. Czym różni się ona od pozostałych produktów na rynku?

Jak powstaje kawa sypana?

Kawa sypana to nic innego, jak drobno zmielone, gotowe do zaparzenia ziarna kawowca. Na tę opcję najczęściej decydują się osoby zapracowane, którym napięty grafik dnia nie pozwala na rozkoszowanie się procesem parzenia ulubionego napoju. Wystarczy zalać porcję produktu gorącą wodą i gotowe! Czy takie rozwiązanie może mieć wady? Owszem. Każdy smakosz wie, że najlepsza kawa to ta przyrządzona ze świeżo zmielonych ziaren. Taki proces gwarantuje bogactwo aromatów i wyjątkowy smak. Jednak kawa sypana dobrej jakości również podoła temu zadaniu.

Kawa sypana - jak zrobić pyszną kawę?

W przypadku omawianego produktu, proces mielenia ziaren masz już z głowy. Jak zaparzyć kawę sypaną? Do przygotowania napoju będziesz potrzebować 1-2 łyżeczki produktu, około 200ml gorącej wody oraz ulubionej filiżanki. Napar z powodzeniem przygotujesz w ekspresie do kawy czy kawiarce. Jeśli lubisz intensywny smak, wybierz małą czarną. Kawa sypana z mlekiem to natomiast doskonałe rozwiązanie dla osób, które preferują subtelność i delikatną słodycz.

Kawa sypana czy rozpuszczalna - którą wybrać?

Jeśli chodzi o właściwości pobudzające, w naszym kawowym pojedynku walkę zdecydowanie wygrywa kawa sypana. Kofeina w niej zawarta doda Ci silnego zastrzyku energii na cały dzień. To kompromisowe rozwiązanie dla wymagających osób, które oczekują od małej czarnej wielopoziomowego smaku, ale jednocześnie mają zbyt mało wolnego czasu na przygotowanie naparu od podstaw.

Jaka jest najlepsza kawa sypana?

Wybierając kawę sypaną lub robiąc ja samemu, zawsze zwracaj uwagę na jakość kawy. Najlepsze kawy to kawy świeżo palone. Kawy takie dłużej zachowują świeżość. Ogólnie przyjmuje się, że kawa ziarnista traci większość swoich właściwości 3 miesiące od wypalenia. Kawa sypana traci je zdecydowanie szybciej. Nawet dobre opakowanie nie zahamuje tego procesu. Kupując kawę, zwróć uwagę czy na opakowaniu jest umieszczona data palenia kawy. Dzięki temu wiesz, jak długo Twoja kawa będzie wstanie zachować swoje wonne właściwości. Pilnuj, by opakowanie zawsze pozostawało szczelnie zamknięte.

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii