10# Kawa sypana - wszystko, co musisz o niej wiedzieć!

01 / 01 / 2020

Jesteś miłośnikiem aromatycznego naparu, ale każdego ranka brak Ci czasu na przygotowanie małej czarnej? Nie chcesz zastępować prawdziwej kawy jej rozpuszczalną wersją? Dla takich osób stworzono praktyczne rozwiązanie - kawę sypaną. Czym różni się ona od pozostałych produktów na rynku?

trzy gruppy z ekspresu kolbowego wypełnione kawą

Jak powstaje kawa sypana?

Kawa sypana to nic innego, jak drobno zmielone, gotowe do zaparzenia ziarna kawowca. Na tę opcję najczęściej decydują się osoby zapracowane, którym napięty grafik dnia nie pozwala na rozkoszowanie się procesem parzenia ulubionego napoju.

Wystarczy zalać porcję produktu gorącą wodą i gotowe! Czy takie rozwiązanie może mieć wady? Owszem. Każdy smakosz wie, że najlepsza kawa to ta przyrządzona ze świeżo palonych i  zmielonych ziaren. Taki proces gwarantuje bogactwo aromatów i wyjątkowy smak. Jednak kawa sypana dobrej jakości również podoła temu zadaniu.

Kawa sypana czarna - jak zrobić?

W przypadku omawianego produktu proces mielenia ziaren masz już z głowy. Jak zaparzyć kawę sypaną? Do przygotowania napoju będziesz potrzebować 12 gramów kawy, czyli 2 łyżeczki. Zalej kawę 200 ml wody. Pamiętaj! Nigdy nie zalewaj kawy wrzątkiem. Po zagotowaniu wody odczekaj minutę i zalej kawę. Przygotowany wywar odstaw na 4 minuty przykrywając filiżankę talerzykiem.  Spowolni to utratę ciepła z filiżanki i wyrówna ekstrakcję kawy.

Jak zrobić kawę z mlekiem?

Do przygotowania kawy z mlekiem zastosuj  przepis na kawę czarną. Po 4 minutach dodaj 30ml mleka. Najlepiej jest podgrzać mleko do temperatury ok. 60 stopni Celsjusza. 

Kawa rozpuszczalna czy sypana - która mocniejsza?

Jeśli chodzi o właściwości pobudzające, w naszym kawowym pojedynku walkę zdecydowanie wygrywa kawa sypana. Kofeina w niej zawarta doda Ci silnego zastrzyku energii na cały dzień.

Przeczytaj ile kofeiny ma kawa sypana w artykule:

Ile kofeiny ma kawa, którą pijesz?

To kompromisowe rozwiązanie dla wymagających osób, które oczekują od małej czarnej wielopoziomowego smaku, ale jednocześnie mają zbyt mało wolnego czasu na przygotowanie naparu od podstaw.

Jaka kawa zdrowsza sypana czy rozpuszczalna?

Jak wcześniej wspominałem, kawa sypana to nic innego jak zmielona kawa ziarnista. W porównaniu do kawy rozpuszczalnej, o której pisałem w artykule:

 Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Kawa rozpuszczalna sprzedawana w sklepach powstaje jako produkt kilkukrotnie przetworzony. Kawy rozpuszczalne wytwarza się z najgorszej jakości kawy. Kawy te nie nadają się do sprzedaży jako kawy ziarniste, a nawet jako kawy sypane, czyli mielone.

kawa sypana w kawiarce z gory

Jaka jest najlepsza kawa sypana?

Wybierając kawę sypaną lub robiąc ja samemu, zawsze zwracaj uwagę na jakość i pochodzenie kawy. Najlepsze kawy to kawy świeżo palone. Kawy takie dłużej zachowują świeżość. Ogólnie przyjmuje się, że kawa ziarnista traci większość swoich właściwości 3 miesiące od wypalenia. Kawa sypana traci je zdecydowanie szybciej. Nawet dobre opakowanie nie zahamuje tego procesu. Kupując kawę, zwróć uwagę czy na opakowaniu jest umieszczona data palenia kawy. Unikaj kawy, gdzie na opakowaniu umieszcza się tylko datę przydatności do spożycia. Pilnuj, by opakowanie zawsze pozostawało szczelnie zamknięte. Na pewno spowolni to proces wietrzenia kawy sypanej

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii