12# Kawa przelewowa - czym różni się od klasycznego espresso?

03 / 03 / 2020

O espresso słyszał właściwie każdy. Większości kojarzy się z małą porcją intensywnej, czarnej kawy.

A czy wiesz, czym jest kawa przelewowa? To efekt jednej z najprostszych metod alternatywnego zaparzania kawy. Do tego możesz przygotować ją w kilka minut we własnym domu!

Jak to zrobić krok po kroku? I czym różni się kawa przelewowa od espresso?

Kawa przelewowa - co to jest i jak ją zrobić?

Proces przygotowania kawy przelewowej, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na przelewaniu wody przez zmielone ziarna kawy. Co to jest kawa przelewowa? To nic innego jak kawa zaparzona w:

lub podobnym urządzeniu. Kawę taką zaparza się z wykorzystaniem  drobnego papierowego filtra. Do przygotowania  kawy przelewowej wystarczy ekspres przelewowy lub proste urządzenie zwane dripperem

Jednym z najbardziej popularnych na świecie dripów   Hario V60. Wykonane w postaci lejka. Do lejka wkłada się filtr. Do filtra wsypuje się kawę. Całość stawia się na filiżance. Dripy można kupić w wykonaniu ceramicznym lub z plastiku. Dla zabieganych doskonałym rozwiązaniem będzie natomiast kawa z ekspresu przelewowego, ten bowiem wykorzystuje podobny mechanizm, co metoda manualna.

Jak zrobić kawę przelewową?

Do drippera włóż przepłukany wcześniej, papierowy filtr. Wsyp do niego porcję świeżo zmielonych ziaren kawy.

Zacznij powoli przelewać całość gorącą wodą. Kolistymi ruchami przelewaj resztę wody.

Pozwól, by napar powoli spływał kroplami do właściwego naczynia.

Więcej o przygotowaniu kawy w Driperze przeczytasz:

Dripper do kawy jak go używać?

Jeśli cenisz wygodę, zdecyduj się na ekspres przelewowy.

Czym różni się kawa przelewowa od kawy z ekspresu ciśnieniowego?

Kawa przygotowana w ekspresie będzie bardziej intensywna w smaku, zaś aromaty będą bardziej wyczuwalne. Wszystko za sprawą dużego ciśnienia, któremu poddaje się napar. Kawa w ekspresie zaparza się szybko (1-2 minuty), natomiast przygotowanie jej metodą przelewową zajmuje więcej czasu (około 5 minut). Woda przelewana jest powoli, co sprawia, że równie wolno uwalniają się aromaty z ziaren do naparu. Kawa filtrowana jest więc łagodniejsza i subtelna w smaku.

Jaką kawę do metody przelewowej wybrać?

Aby cieszyć się maksimum smaku i aromatów wydobywających się z kawy, wybierz dobrej jakości, świeżo palony produkt. Efekt spotęgujesz mieląc ziarna tuż przed jej przygotowaniem. Wypróbuj metodę przelewową i ciesz się bogactwem nut smakowych płynących z ulubionego napoju!

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii