12# Kawa przelewowa - czym różni się od klasycznego espresso?

03 / 03 / 2020

O espresso słyszał właściwie każdy. Większości kojarzy się z małą porcją intensywnej, czarnej kawy. A czy wiesz, czym jest kawa przelewowa? To efekt jednej z najprostszych metod alternatywnego zaparzania kawy. Do tego możesz przygotować ją w kilka minut we własnym domu!

Z artykułu dowiesz się:

  • Kawa przelewowa - co to jest i jak ją zrobić?

  • Jak to zrobić krok po kroku? 

  • Czym różni się kawa przelewowa od espresso?

Kawa przelewowa - co to jest i jak ją zrobić?



Proces przygotowania kawy przelewowej, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na przelewaniu wody przez zmielone ziarna kawy. Co to jest kawa przelewowa? To nic innego jak kawa zaparzona w:

lub innym urządzeniu, które wykorzystuje drobny filtr.

Do przygotowania  kawy przelewowej wystarczy bardzo popularny ekspres przelewowy lub proste urządzenie zwane dripperem

        
Dripper do kawy   Ekspres przelewowy

Jednym z najbardziej popularnych na świecie dripperów  jest Hario V60.

Wykonany w postaci lejka. Do lejka wkłada się filtr papierowy. Do filtra wsypuje się kawę. Całość stawia się na filiżance. 

Drippy można kupić w wykonaniu ceramicznym lub z plastiku. Dla zabieganych doskonałym rozwiązaniem będzie natomiast kawa z ekspresu przelewowego, ten bowiem wykorzystuje podobny mechanizm, co metoda manualna.

Jak zrobić kawę przelewową?



  • Do drippera włóż przepłukany wcześniej, papierowy filtr. Wsyp do niego porcję świeżo palonych i zmielonych ziaren kawy.

  • Zacznij powoli przelewać całość gorącą wodą. Kolistymi ruchami przelewaj resztę wody.

  • Pozwól, by napar powoli spływał kroplami do właściwego naczynia.

Więcej o przygotowaniu kawy w Dripperze przeczytasz:

Dripper do kawy jak go używać?

Jeśli cenisz wygodę, zdecyduj się na ekspres przelewowy

Czym różni się kawa przelewowa od kawy z ekspresu ciśnieniowego?



Kawa przygotowana w ekspresie będzie bardziej intensywna w smaku, zaś aromaty będą bardziej wyczuwalne. Wszystko za sprawą dużego ciśnienia, któremu poddaje się napar. Kawa w ekspresie zaparza się szybko (1-2 minuty), natomiast przygotowanie jej metodą przelewową zajmuje więcej czasu (około 5 minut). Woda przelewana jest powoli, co sprawia, że równie wolno uwalniają się aromaty z ziaren do naparu. Kawa filtrowana jest więc łagodniejsza i subtelna w smaku.

Jaką kawę do metody przelewowej wybrać?



Aby cieszyć się maksimum smaku i aromatów wydobywających się z kawy, wybierz dobrej jakości, świeżo palony produkt. Efekt spotęgujesz mieląc ziarna tuż przed jej przygotowaniem. Wypróbuj metodę przelewową i ciesz się bogactwem nut smakowych płynących z ulubionego napoju!

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii