Jak przygotować lepszą kawę - instrukcja French Press

21 / 11 / 2018

French Press jest niewątpliwie najpopularniejszą metodą ręcznego parzenia kawy. Prosta konstrukcja urządzenia sprawia, że w niedrogi sposób możemy otrzymać powtarzalnie dobrą kawę.  Przygotowanie kawy z wykorzystaniem tej metody jest stosunkowo proste. Dzięki naszej instrukcji w możliwie najkrótszym czasie zaparzysz kawę, która będzie jedwabista w smaku oraz pełna aromatu.

Proporcje parzenia.
Kluczem do uzyskania wyjątkowej kawy jest zachowanie odpowiedniego stosunku kawy do wody.

  • Mała kafeteria (rozmiar 350ml) 17-19gr kawy na 290ml wody
  • Średnia kafeteria (rozmiar 1000ml) 50-56gr kawy na 850ml wody
  • Duża kafeteria (rozmiar 1500ml) 82-88gr kawy na 1350ml wod

Krok 1:
Co będziemy potrzebować?

Zestaw do French Press

  1. Woda
  2. Czajnik do wody
  3. French Press
  4. Świeża Kawa, grubo zmielona
  5. Coś do mieszania (nie metalowego)
  6. Zegarek
  7. Waga
  8. Miarka do kawy

Krok 2:
Przygotuj odpowiednią ilość kawy.

Ważenie kawy.
Do przygotowania będziemy potrzebować 17 g  świeżej kawy. Ilość kawy odmierzamy za pomocą wagi. Do ważenia kawy najlepiej używać wag o maksymalnym obciążeniu do 2 kg. Przez to uzyskamy większa dokładność pomiaru.

Waga kawa do french press

Krok 3:
Zmiel kawę.

Grubość mielenia Espresso/French Press.

Odmierzoną ilość kawy mielimy młynkiem. Zmielona kawa powinna być  wielkości kryształków soli. Kawa powinna być mielona grubo, gdyż będzie miała dłuższy kontakt z wodą. Do mielenia kawy najlepiej używać młynków żarnowych z możliwością regulacji grubości mielenia. Wówczas uzyskamy najbardziej równy przemiał

Mielenie kawy french press

Krok 4:
Podgrzej French Press

Przygotowanie kawiarki French Press.
Przelej „praskę francuską” gorącą wodą, aby podnieść temperaturę naczynia. Przez to uzyskamy lepszą ekstrakcję kawy.

French Press podgrzanie wstępne kawiarki

Krok 5:
Dodaj zmieloną kawę.

Używaj świeżej kawy
Do parzenia używaj zawsze świeżo palonej kawy

Wsypywanie kawy do kawiarki

Krok 6:
Nalej gorącej wody.

Woda jest bardzo ważna
Do parzenia używaj wody o niskiej mineralizacji. Doskonale do parzenia nadają się wody które nie przekraczają mineralizacji 250mg/l. French Press napełnij do poziomu górnej części chromowanego pierścienia ( 290ml). Jeżeli używasz świeżej kawy nalej połowę wody, odczekaj 30 sekund, zamieszaj i dodaj resztę wody. Do mieszania nie używaj metalowych przedmiotów. Przykryj French Press bez naciskania tłoka, aby na czas parzenia zatrzymać ciepło.

Woda do parzenia kawy french press

Krok 7:
Czas parzenia

Pomiar czasu jest kluczowy dla powtarzalności
Do zaparzenia kawy potrzebujemy 4:00 min
Pomiar czasu przygotowania kawy

Krok 8:
Mieszamy kawę.

Pomiar czasu jest kluczowy dla powtarzalności
Do zaparzenia kawy potrzebujemy 4:00 min

pomieszaj kawę we french press 

Krok 9:
Tłoczenie.

Tłoczenie kawiarki.
Delikatnie naciskamy tłok. Jeżeli kawa jest odpowiednio grubo zmielona, tłoczenie powinno się odbywać pod ciężarem naszej dłoni.

wciskanie tłoka we french press 
 

Wskazówki:

  • Kawę po zaparzeniu należy podać lub przelać do dzbanka termicznego, w przeciwnym razie kawa nadal będzie się parzyć, co doprowadzi do nadmiernej ekstrakcji, która może powodować powstanie ostrych i cierpkich smaków.
  • Jeżeli używasz kawy do espresso (ciemniej palonej) należy skrócić czas parzenia do 3 minut.
  • Jeżeli używasz jaśniej palonej kawy czas parzenia można wydłużyć do 5 minut.
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii