Jak zaparzyć kawę po turecku

16 / 11 / 2020
Kawa po turecku wielu osobom kojarzy się z tradycyjną „zalewajką” lub inaczej „plujką”.
Tymczasem jest to bardzo mylne myślenie. Prawdziwa kawa po turecku parzona jest zgoła inaczej. 
Jak zatem powinien wyglądać idealny przepis na kawę po turecku?
Decydując się na parzenie kawy po turecku w ten sposób, możecie liczyć nie tylko na niesamowity aromat, ale także niepowtarzalny smak.
 

Kawa po turecku - składniki:


Kawa po turecku przygotowywana jest z niewielu składników.
Cała tajemnica tego napoju polega nie tylko na doborze odpowiednich ziaren, ale także na ich prawidłowym połączeniu.
 
Napój przygotowuje się z następujących elementów:
  • ok. 100 ml wody
  • 2 czubate łyżeczki kawy drobno mielonej ....
  • 2 ziarna kardamonu
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru
 

Kawa po turecku — jak zrobić?


Skoro mamy już składniki, przyszedł czas na instrukcję. Jak zrobić kawę po turecku?
Wbrew pozorom, nie wystarczy zalać jej wodą. Proces jest nieco dłuższy i bardziej skomplikowany.
 
Oto poszczególne kroki:
 
  1. Do imbryka lub małego garnuszka należy wlać wodę i wsypać kawę. Dodać kardamon i opcjonalnie cukier.
  2. Kawę doprowadza się do wrzenia i od razu zdejmuje z palnika.
  3. Powstałą na powierzchni piankę przekłada się do filiżanki.
  4. Proces wrzenia i przekładania pianki powtarza się jeszcze dwukrotnie.
 
Dlaczego kawę gotuje się aż 3 razy? Otóż dzięki temu zabiegowi nabiera głębszego smaku i aromatu.
Po trzecim zagotowaniu część kawy przelewa się do szklanki, aby fusy opadły na dno, można do niej dodać odrobinę zimnej wody.
 
Pamiętajcie — do kawy po turecku nie dodaje się mleka!
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii