Mówi się, że we Włoszech kawa zaparzona we włoskiej kawiarce to pierwsza aktywność i rytuał po wstaniu z łóżka. Dlatego też przygotowanie kawy espresso jest formą sztuki i podstawowej wiedzy. Aluminiowa, ośmiokątna ikona designu i włoskiego stylu życia. Wynaleziona w 1933r przez Alfonso Bialetti. Spopularyzowana po II wojnie światowej poprzez hasło „In casa un espresso come al. Bar” („Espresso w domowym zaciszu takie jak w kawiarni”). Obecnie znana na całym świecie. Ma wiele nazw - kawiarka, makinetka, kafetiera, czajniczek mokka lub po prostu zaparzacz do kawy.
Poznaj swoją kawiarkę.
Kawiarka Bialetti przygotowuje kawę może nie tak gęstą, jak z ekspresu kolbowego, ale i też nie tak lekką, jak z ekspresu przelewowego. Pomimo że nie jest to prawdziwe espresso, to kawy w kawiarce wytwarzają 2-3 razy mocniejszą kawę niż z ekspresu przelewowego. Nie musisz więc inwestować w drogi ekspres do kawy.
Budowa makinetki jest bardzo prosta. Dlatego też urządzenie jest praktycznie bezawaryjne.
Składa się z trzech podstawowych elementów:
-
metalowego filtra, do którego wsypuje się kawę
-
górnego zbiorniczka z pokrywką, do którego wpływa zaparzona kawa
-
dolnej części, gdzie nalewa się kawy
Kawiarka jak działa?
Mokka działa na zasadzie różnicy ciśnień, które wytwarza się pomiędzy dolnym zbiornikiem z wodą a górnym zbiornikiem z pokrywką. Podgrzewana woda w zbiorniku dolnym pod wpływem temperatury zwiększa swoją objętość i ciśnienie w dolnym zbiorniku. Pod wpływem wyższego ciśnienia wody i pary w dolnym zbiorniku, przez metalowy filtr, który znajduje się pomiędzy zbiornikami, przepływa pod ciśnieniem gorąca woda, jednocześnie parząc kawę. Poniżej film, na którym promieniami rentgena prześwietlono kawiarkę podczas procesu parzenia kawy.
Kawiarka jak używać?
Będziesz potrzebował:
-
kawa ziarnista
-
młynek do kawy
-
kawiarkę
-
wilgotny ręcznik
-
woda
-
płytka kuchenna
Krok 1 - Dodaj wodę do kawiarki
Napełnij dolny pojemnik wodą tak, aby zawór znajdujący się w bocznej ściance nie był zalany wodą. Warto za każdym razem wlewać taką samą ilość wody, dzięki temu możemy zachować powtarzalność kawy.
Krok 2 - Zmiel ziarna kawy
Zmiel ziarna. Do mielenia używaj młynka żarnowego, może być ręczny lub automatyczny. Grubość mielenia powinna być w granicach drobnej soli kuchennej.
Krok 3 - Dodaj kawę do kawiarki
Włóż filtr stalowy do dolnego pojemnika z wodą i napełnij go kawą. Ilość kawy w metalowym filtrze nie może tworzyć górki ponad krawędź filtra. Jeżeli wsypaliśmy więcej, to nadmiar trzeba usunąć, wyrównując poziom kawy do krawędzi metalowego filtra. Pamiętaj, nie ubijaj kawy. Kawa w filtrze powinna być lekko nasypana.
Krok 4 - skręć kawiarkę
Skręć dolny pojemnik z górnym pojemnikiem. Makietkę, skręcaj, trzymając za cały pojemnik. Pamiętaj, nie dokręcaj kawiarki, trzymając za uchwyt ! Możesz uszkodzić kawiarkę.
Krok 5 - Podgrzej swoją makinetkę
W przypadku używania kuchenki gazowej wybierz palnik gazowy, który pasuje do dna kawiarki. Płomień nie może być większy niż dno urządzenia. Podgrzewając na kuchence, zaczekaj chwilę, aż woda się zagotuje i kawa zacznie wypływać do środka. Moment wypływania kawy stanowi punkt do zmniejszenia palnika kuchenki. Staraj się tak parzyć, aby wypływ zaparzonej kawy był na stałym poziomie. Jeżeli palnik kuchenki będzie ustawiony na zbyt wysokim poziomie, kawa z lejka zacznie się rozpylać, co spowoduje przypalenie kawy i większą gorycz naparu.
Krok 6- Sprawdź poziom kawy i zamieszaj napar kawy
Kiedy górna część kawiarki będzie pełna kawy, a na górze pojawi się piana, zdejmij kawiarkę z kuchenki. Piana pojawia się kilka sekund przed końcem ekstrakcji kawy więc gdy się pojawi, wasza kawa jest gotowa. Przed nalaniem kawy opcjonalnie można kawę trochę zamieszać za pomocą małej łyżeczki.
Krok 7- Podaj swoje espresso
Wlej kawę do swojej ulubionej filiżanki. Jeżeli wszystko zrobiłeś poprawnie, otrzymasz filiżankę mocnej aromatycznej kawy
Krok 8 - Kawa latte
Aby zrobić sobie fantazyjną kawę, podgrzej trochę mleka w dzbanku ze stali nierdzewnej, zanim zacznie się gotować i spień je np jednym z urządzeń dostępnych w naszym sklepie.
Czyszczenie
Po zaparzeniu kawy wyczyść urządzenie przed zaparzeniem następnej kawy. Niewyczyszczone urządzenie może zmienić smak przyszłych filiżanek kawy. Pamiętaj, do mycia moka używa ciepłej wody. Aby dotrzeć do wewnętrznej części filtra, użyj czegoś cienkiego, co można owinąć szmatką i wytrzeć wnętrze sitka. Pozwoli to na usunięcie resztek kawy z wewnętrznych i najtrudniejszych do czyszczenia miejscach. Czyszczenia filtra nie trzeba wykonywać po każdej kawie, ale powinieneś to robić przynajmniej raz w tygodniu, aby utrzymać smak i czystość zaparzanej kawy na podobnym poziomie.
Na jak długo wystarczają kawiarki?
Prawidłowo czyszczona i zadbana Moka może być używana bardzo długo. Jest to prawdopodobnie jedna z największych zalet tego urządzenia. Najczęściej eksploatuje się uszczelka pomiędzy górnym a dolnym zbiornikiem. Jednak wymiana uszczelki w urządzeniu dobrej marki, zazwyczaj odbywa się po kilku latach używania. Marki takie jak Bialetti lub G.A.T dają gwarancję i możliwość dokupienia oryginalnych części takich jak: uszczelki, zawory bezpieczeństwa, filtry, zawory do spieniania. Po wymianie danego elementu pice kawy powinno odbywać się bez zmian.
Rodzaje kawiarek.
W sprzedaży można spotkać kawiarki o różnych wykonaniach. Najpopularniejsze to kawiarki aluminiowe lub wykonane ze stali szlachetnej. Kawiarki aluminiowe zazwyczaj nie nadają się do używania na kuchence indukcyjnej. Do kuchenek indukcyjnych kawiarka zazwyczaj wykonana jest ze stali nierdzewnej.
Podsumowanie
Bez inwestowania w drogi ekspres możesz samodzielnie zrobić espresso. Kawiarka jest jednym z łatwiejszych i tańszych sposobów na wykonanie tego w domu. Urządzenie jest bezawaryjne, tanie w eksploatacji i posłuży na lata.