5# Robusta - czym różni się od Arabica?

10 / 10 / 2019

Czy wiesz, co wprawia klientów w największe zakłopotanie, kiedy stają przed wyborem kupna najlepszej kawy? Otóż najczęściej zastanawiają się, co oznacza słynny napis “100% Arabica”. Kojarzy się to z czymś dobrym i pełnym, najwyższej jakości. A jak jest w praktyce?

Słynna Arabica to jeden z dwóch głównych gatunków kawy. Zaraz obok niej znajduje się Robusta. Czy widziałeś kiedyś napis “100% Robusta”? Dlaczego tak rzadko się to zdarza? Czym jest Robusta, co odróżnia ją od Arabici i czy w ogóle warto ją pić?

zielona kawa z worka

Robusta - co to takiego?

Coffea Robusta jest jedną z najbardziej popularnych odmian kawy. Produkcja Robusty stanowi około 30% światowych upraw. Ta odmiana kawowca rośnie głównie w krajach Ameryki Środkowej i Południowej, między innymi w Brazylii, Ekwadorze, a także w Indiach i Indonezji. Mimo tego, że jej hodowle stanowią niewielki procent światowych upraw kawy w porównaniu do Arabici, nie jest ona uważana za elitarny gatunek dla wybranych. Robusta jest bardzo łatwa w utrzymaniu, jej drzewa mogą rosnąć na niewielkich wysokościach zaczynających się już od 200 metrów nad poziomem morza, zbiory zaś są obfite, gdyż jest odporna na choroby i nie groźne są im pasożyty ani zmienne temperatury. Całość powoduje, że koszty produkcji tej kawy są niskie. Dodatkowo Robusta nie trafi w gust każdego smakosza, co znacznie zmniejsza na nią popyt.

W przeciwieństwie do Robusty, Arabica, czyli tak zwana Coffea Arabica, wymaga specjalnych warunków uprawy. Wysokiej jakości ziarna arabiki muszą być hodowane na wysokości minimum 1000 m n.p.m., zazwyczaj na terenach górzystych a ich plony są często atakowane przez szkodniki. Główną rolę w jakości zebranych ziaren odgrywa mikroklimat, na który składają się temperatura, nasłonecznienie oraz wilgotność. To właśnie przez starania o produkt najwyższej jakości wziął się ogromny popyt na Arabicę.

Jak odróżnić Robustę od Arabici?

Oba gatunki arabica i robusta rosną w tak zwanym pasie kawowym, który biegnie pomiędzy zwrotnikiem raka a zwrotnikiem koziorożca. Jednak z racji tego że ziarna arabiki są bardziej wrażliwe na zmiany temperatury Ziarna Robusty są małe, okrągłe i można je rozpoznać po prostej kresce stanowiącej żłobienie biegnące przez środek ziarna. Łatwo więc odróżnić je od ziaren Arabici, które są płaskie, podłużne i charakteryzują się żłobieniem w kształcie litery S.

Jak smakuje Robusta?

Robusta z pewnością nie zasmakuje każdemu. Cechuje się ona wyrazistym, ostrym i jednocześnie cierpkim posmakiem, noszącym w sobie silnie gorzkie nuty. Jest ziemista i nie roztacza bukietu nut i aromatów. Każda kawa będąca Robustą, będzie smakować więc bardzo podobnie. To dlatego większość koneserów decyduje się na Arabicę. Jest ona zdecydowanie bardziej łagodna w smaku, a do tego w zależności od rodzaju palenia, nosi w sobie różne nuty - począwszy od owocowych i cytrusowych, na czekoladowych i orzechowych kończąc.

piec do palenia kawy

Ile kofeiny zawiera w sobie Robusta?

Wielbicieli mocnej dawki energii zapewne ucieszy fakt, że Robusta zawiera w sobie około 2 razy więcej kofeiny, niż zwykła Arabica. Ta w filiżance naparu zawiera nawet do 200mg kofeiny, Robusta zapewni więc dawkę wynoszącą około 300-400mg. Trzeba bardzo uważać, by nie przesadzić z ilością wypijanej Robusty, ponieważ łatwo o przedawkowanie dziennej porcji kofeiny, co może skończyć się zbyt wysokim ciśnieniem, kołataniem serca i bezsennością.

Ta odmiana kawy będzie idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto potrzebuje solidnej dawki energii o poranku lub przed nocną zmianą w pracy. Wykorzystaj jej moc przed wymagającym treningiem i zafunduj sobie solidną dawkę pobudzenia. Jeżeli jednak się na nią zdecydujesz, pozwól sobie na jedną filiżankę, nie więcej. Zdrowie i dobre samopoczucie jest najważniejsze.

Dla kogo najlepsza będzie Robusta?

Niewielu jest śmiałków, którzy odważą się regularnie pić Robustę. Jednak ta odmiana jest najczęściej stosowana w mieszance ziaren, które trafiają potem na sklepowe półki. Dla fanów delikatnego smaku producenci przygotowują produkty oznaczone “100% Arabica”, co oznacza, że w danym produkcie zostały użyte tylko ziarna Arabici. Często jednak można spotkać połączenia w stosunku 90/10 lub 85/15, gdzie większą część stanowią ziarna Arabici, a tę mniejszą - ziarna Robusty.

Jeżeli jednak jesteś ciekawy nowych smaków i nudzi Cię klasyczna, łagodna Arabica, koniecznie otwórz się na nowe gatunki kawy, w tym Robustę. Zachwyci Cię swoją indywidualnością i charakterystycznym, gorzkim smakiem. Być może nie polubicie się na tyle mocno, by towarzyszyła Ci każdego poranka, ale z pewnością będzie ciekawą odskocznią od codzienności.

Ile kosztuje Robusta?

Mogłoby się wydawać, że skoro Robusta stanowi mniejszy procent światowych upraw, jest mocniej pożądanym produktem na rynku, niż Arabica. Nic bardziej mylnego! Przez wzgląd na to, że jej uprawy są mniej wymagające, a do tego odznacza się specyficznym smakiem, cena Robusty jest porównywalna, a nawet niższa od ceny Arabici.

Czym różni się Robusta od Arabici?

Podsumujmy krótko, jakie są główne różnice między Arabicą a Robustą.

●    Smaki i aromaty - Robusta jest ostra, cierpka i gorzka, a swoim smakiem może przypominać smak płatków owsianych. Arabica ma łagodny i subtelny smak.

●    Bogactwo nut - Robusta jest ziemista i smakuje podobnie, niezależnie od sposobu przygotowania. Arabica cechuje się bogactwem smaków i aromatów, od owocowych aż po orzechowe, a bogactwo nut zależy od sposobu palenia ziaren.

●    Wygląd ziaren - Robusta ma proste wyżłobienie na środku ziarna. Arabica posiada wyżłobienie w kształcie litery S.

●    Zawartość kofeiny - Robusta posiada nawet 2 razy więcej kofeiny, niż Arabica.

●    Uprawa - Robusta nie wymaga specjalnych warunków upraw, nie grożą jej szkodniki i może być hodowana na małych wysokościach. Arabica jest bardziej wymagająca, jej uprawy są zagrożone, a do tego musi być hodowana na dużych wysokościach.

ziarnista kawa arabica wysypywanie z paczki

Czy warto pić Robustę?

Robusta to zdecydowanie gatunek kawy dla wymagających i poszukujących nowych smaków. Wypróbowanie jej na pewno okaże się ciekawym doświadczeniem. Nawet, jeśli nie przypadnie Ci do gustu jako napój na idealne rozpoczęcie każdego poranka, możesz wybrać ją na specjalne okazje, kiedy będziesz potrzebować mocnej dawki kofeiny. To doskonały wybór dla osób, które uwielbiają pić kawę w różnych postaciach i na różne sposoby. A może spróbujecie nowych smaków podczas weekendowych spotkań ze znajomymi? Decyzja należy do Ciebie!

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii