Czy kawa podnosi poziom cukru we krwi?

05 / 01 / 2021

Wiedziałeś o tym, że każdy człowiek powinien przynajmniej raz do roku kontrolować swój poziom cukru we krwi? Wbrew pozorom nie dotyczy to tylko osób cierpiących na cukrzycę, ale także zdrowych ludzi. Zastanawiasz się, jakie ma znaczenie poziom cukru i jak wpływa na niego codzienna porcja kawy? Sprawdźmy wspólnie, czy picie kawy może doprowadzić cię do zachorowania na cukrzycę.

Co ma wspólnego kawa i cukrzyca

Na pewno nie raz słyszałeś, że kawa jest zła dla twojego zdrowia. Jeśli czytałeś nasze inne artykuły wiesz, że to bzdury! Kawa może zredukować nawet ryzyko zachorowania na raka! Jeśli tak rzeczywiście jest, dlaczego stanowi taki problem w przypadku poziomu cukru we krwi?

Mam dla ciebie dobrą i złą wiadomość… Dobra informacja jest taka, że kawa może uchronić cię przed cukrzycą typu 2 (za moment dowiesz się, na czym ona polega)! Niestety, teraz zła wiadomość -  jeśli już na nią chorujesz, może, choć nie musi, mieć zupełnie odwrotny efekt. Skąd to zamieszanie i jak to wszystko rozumieć?

Co to jest cukrzyca?

Zanim powiemy dokładnie co dzieje się z poziomem cukru we krwi po wypiciu kawy, musimy wyjaśnić pokrótce co to jest cukrzyca. Na pewno słyszałeś o niej wiele razy – w końcu ma ją co 14 Polak! (Źródło) Niewiarygodnie dużo, prawda? 

Idąc dalej, cukrzyca to grupa chorób związanych z metabolizmem (przemiana materii), w których występuje podwyższony poziom cukru. Inaczej hiperglikemia. Zastanawiasz się, co jest jej przyczyną? Po prostu twoja trzustka nie wytwarza odpowiednich ilości insuliny. Osoby chorujące na cukrzycę cierpią na niewydolność wielu narządów – jeśli na nią zapadniesz, pogorszy się praca nerek, serca oczu… Tak, jest się czego bać!

By nie przedłużać, wyjaśnimy krótko typy cukrzycy. Wyróżnia się je ze względu na przyczynę i przebieg choroby – cukrzyca typu 1, typu 2, ciężarnych i inne, mniej popularne typy. Nas najbardziej interesuje typ 2, ponieważ to właśnie na niego wpływa codzienne picie kawy. Trzymaj się mocno fotela – aż 80% osób chorych na cukrzycę ma właśnie typ 2 (Źródło)! 

Gdybyśmy chcieli opisać, na czym dokładnie polega choroba, potrzebowalibyśmy kilku kolejnych artykułów… dlatego szybko i krótko! Jeśli chorujesz na cukrzycę typu 2 lub masz podwyższone ryzyko na jej zachorowanie, konieczne jest stosowanie specjalnej diety ograniczającej cukier i korzystanie z leków. Niestety do końca życia. 

Dlatego tak ważna jest odpowiedź na nasze pytanie – podwyższony poziom cukru, to zwiększona dawka leków i szybsze pogarszania się pracy wielu narządów… kto by tego chciał? Zanim jednak zrezygnujesz z kawy przeczytaj, co dokładnie dzieje się w twoim organizmie po jej spożyciu.

Kawa vs poziom cukru we krwi

Najważniejsze, co musisz wiedzieć: każda osoba z cukrzycą typu 2 może inaczej reagować na dawkę kofeiny! Szokujące? Czekaj, to jeszcze nie wszystko.

Jedno badanie (źródło) sprawdziło, jak reagują ludzie z cukrzycą typu 2 po podaniu im tabletki zawierającej 250 mg kofeiny na śniadanie i kolejnej po upływie kilku godzin. To prawie tyle samo, co wypicie dwóch filiżanek kawy. Co się okazało? 

Ich poziom cukru we krwi był o 8% wyższy niż w pozostałych dniach. To nie koniec złych informacji. Wyniki cukru podnosiły się także bardziej po każdym zjedzonym posiłku. Dlaczego?

Kofeina może wpływać na to, jak twoje ciało reaguje na insulinę – to właśnie ona reguluje, ile cukru dostaje się do twoich komórek. Nie załamuj się, ale wypicie filiżanki kawy prawdopodobnie obniży twoją wrażliwość na insulinę. Co to znaczy? 

W dużym uproszeniu twoje komórki będą pochłaniały tyle cukru z jedzenia i picia ile są w stanie… jak się domyślasz, nie jest to dobra informacja. Jeśli już cierpisz na zaawansowaną cukrzycę typu 2, kawa może doprowadzić do poważnych kompilacji.

Nie załamuj się jednak! Na wszystko istnieje rozwiązanie. Zapytasz pewnie: jakie?

Jak pić kawę, by nie podnosić poziomu cukru we krwi?

Dzisiaj niestety dużo kiepskich informacji… wystarczy zaledwie 200 mg kofeiny, żeby podnieść twój poziom cukru. Ta ilość odpowiada ok. 1 lub 2 kubkom kawy lub herbaty – tak, ona również posiada kofeinę! Ale spokojnie, kofeina wpływa na każdego inaczej. Zanim odstawisz swój ulubiony napój, wykonaj prosty test. Uwaga, tylko dla cukrzyków!

Nie jedz ani nie pij nic przed 2 godziny, po czym zmierz swój poziom cukru we krwi. Wypij filiżankę kawy bez dodatku cukru czy mleka i odczekaj kolejne 2 godziny. W tym czasie nie jedz, nie ćwicz i unikaj stresu. W trakcie oczekiwania sprawdzaj poziom cukru co 30 minut i zapisuj swoje wyniki. Teraz po prostu zobacz, jak twój organizm reaguje na kawę – proste? A jakie skuteczne! 

Jeśli chcesz ograniczyć wzrost poziomu cukru we krwi po wypiciu kawy, przestań ją słodzić i zrezygnuj z mleka. Słodkie „ulepki” z syropami muszę podnieść wyniki – nie da się inaczej!

Kawa jest zdrowa

Pamiętasz o tym, że kawa może uchronić cię przed zachorowaniem na cukrzycę typu 2? Dzieje się tak prawdopodobnie z powodu antyoksydantów… ale najważniejsze, że działa! Jeśli chorujesz na cukrzycę, nie rezygnuj zupełnie z kawy – sprawdź, jak reaguje twój organizm lub przerzuć się na kawę bezkofeinową. Wiem, nie smakuje tak wybornie jak ziarna zmielone we własnym ekspresie, ale lepsze coś, niż nic!

 
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii